Književnost

Vujković: Dovešćemo rad Podružnice u red

Vujković: Dovešćemo rad Podružnice u red
Vujković: Dovešćemo rad Podružnice u red

BANJALUKA - Sreten Vujković novi je predsjednik Udruženja književnika Srpske (UKS) - Podružnica Banjaluka, odlučeno je na vanrednoj sjednici ovog udruženja.

Naime, prethodna uprava banjalučke Podružnice, na čelu sa predsjednikom Milenkom Stojičićem, opozvana je krajem maja, nakon što su članovi UKS - Podružnica Banjaluka istupili sa primjedbama da ista ne radi dovoljno na unapređenju književnog života, kao i da ne kontaktira s ostalim članovima.

Tada je formirana Radna grupa koja je u srijedu naveče, zahvaljujući tajnom glasanju, većinom glasova odabrala Vujkovića za novog predsjednika.

Novi predsjednik je naglasio da će bivšoj upravi dati rok od 48 sati da im preda pečat, poslovanje, prostorije, arhivu dokumenata, te je naglasio da će ukoliko dođe do opstrukcije preduzeti druge mjere.

"Zahvalan sam članovima UKS - Podružnica Banjaluka koji su me izabrali većinom glasova. Dovešćemo Podružnicu u red, zajedno s Upravom Udruženja književnika Srpske, te ćemo nastojati da rad prepustimo mlađima i agilnijima", kazao je Vujković.

Ova priča o mlađim kadrovima UKS - Podružnica Banjaluka možda i pada u vodu kad je upravo na spomenutoj sjednici prosjek godina prisutnih bio iznad 50.

Ipak, ni stara uprava Podružnice nije željela da ćuti, pa je Stojičić istakao da nikad u istoriji neka tzv. Radna grupa, nelegalna, koje nema u Statutu, nije mogla da smijeni rukovodstvo.

"Mi postojimo 30 godina. Ne može se potezima pera Sretena Vujkovića ili neke radne grupe, koji su donedavno bili u Upravnom odboru Podružnice Banjaluka, na taj način raditi. To je smiješno. Oni su time poništili sami sebe", kazao je Stojičić.

I na ovoj sjednici je ponovljeno da književnici u Banjaluci nisu imali nikakvu podršku od Podružnice, kao i da gdje god je trebalo nešto da se uradi i kaže za pisce - nije urađeno.

Na sjednici su imenovani i članovi Upravnog odbora Podružnice, u kojem su se našli Miladin Berić, Petar Đaković, Berislav Blagojević, Predrag Ćeranić, Goran Šaula i Jovo Čulić, dok je novi sekretar Živko Vujić.

Berić je na vanrednoj sjednici podsjetio i da država ne odvaja apsolutno ništa za književnost, jer Udruženje književnika ove godine nije prepoznato ni kao udruženje od javnog interesa, što je sramota.

"Nema otkupa, nema konkursa, nijedna knjiga nije prevedena. Sve ovo vrijeme samo smo se svađali i ništa nismo napravili. Krajnje je vrijeme da nova uprava i Podružnica počnu da rade drugačije, a prije svega u interesu svih književnika", naveo je Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije