Književnost

Za kulturu izdvojeno 28,5 miliona

Za kulturu izdvojeno 28,5 miliona
Foto: N.N. | Za kulturu izdvojeno 28,5 miliona

BANJALUKA - Ulaganjima u visini od 28,5 miliona maraka u posljednje četiri godine napravljen je značajan pomak u funkcionisanju kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike Srpske.

"U periodu od 2018. do 2022. godine iz budžeta Republike je za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja uloženo oko 28,5 miliona maraka. Jedan od najznačajnijih projekata koji je pokrenut 2019. godine je obnova kuće Branka Ćopića, odnosno projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića, za čiju je realizaciju Ministarstvo obezbijedilo ukupno 250.000 KM", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kako se dodaje, ove godine se u realizaciju projekta uključilo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa donacijom u vrijednosti 80.000 KM u svrhu izgradnje učionice na otvorenom, sa kojim je, pot-vrđeno je u saopštenju, potpisan Sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji ovog projekta.

"Krajem 2020. godine Ministarstvo je izdvajanjem sredstava za ugradnju lifta u NUB RS pokrenulo projekat 'Kultura bez barijera'. Cilj projekta je uklanjanje fizičkih barijera i socijalna inkluzija, te omogućavanje učestvovanja u kulturnom životu licima s invaliditetom. Projektom su obuhvaćene 23 ustanove kulture na prostoru cijele Republike (19 lokalnih zajednica), a ukupna sredstva izdvoje-na za njegovu implementaciju iznose 310.680 KM", istakli su iz Ministarstva.

U kontekstu socijalnog aspekta kulturne politike Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 20.500 KM za podršku projektu Saveza slijepih Republike Srpske "Resursni centar Brajevog pisma".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije