Književnost

Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM
Foto: N.N. | Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

PRIJEDOR - Izgradnja zgrade biblioteke u Prijedoru trebalo bi da počne sljedeće, 2022. godine, a za ovaj posao biće izdvojeno četiri miliona KM, stoji u izvedbenom projektu Zavoda za izgradnju grada Prijedora.

Izgradnja zgrade u koju će biti useljena Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" planirana je Integralnom strategijom razvoja grada za period 2021-2023. godine. Riječ je o jednom od višegodišnjih projekata, gdje je za prve dvije godine predviđena investicija od 2.550.000 KM, uz učešće gradskog budžeta od pola miliona KM, te eksternih izvora finansiranja od 2.050.000 KM.

"U trogodišnjem planu sprovođenja biće primijećena velika razlika u planiranim iznosima između 2021. godine, s jedne, i 2022. i 2023. godine, sa druge strane. Ova razlika nastala je usljed pažljivog odabira projekata za sprovođenje u 2021. godini. Svi oni projekti za koje nisu stečeni uslovi da započnu sa sprovođenjem u 2021. godini, odgođeni su za naredni period", navedeno je u planu sprovođenja razvojne strategije grada. Na izvedbeni projekat buduće zgrade biblioteke Zavoda za izgradnju grada Prijedor stručni kolegijum prijedorske Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" dao je primjedbe.

"Još nismo dobili prerađen izvedbeni projekat. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjetili smo na njihovu obavezu u rješavanju ove problematike, ali su nam odgovorili da se obratimo lokalnoj zajednici", piše u izvještaju o radu biblioteke.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca odbornici Skupštine grada Prijedora jednoglasno su prihvatili informacije o radu Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije", čime je postalo izvjesno da će radnici biblioteke uskoro preći u nove prostorije i da će nastaviti rad u znatno boljim uslovima.

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru maksimalno je iskoristila raspoloživi prostor od 144 metra kvadratna u zgradi Muzeja Kozare, gdje je privremeno smještena 1987. godine, a privremeno rješenje ostalo je na snazi sve do današnjeg dana.

"Prostor je totalno neuslovan. To su dvije učionice u bivšoj osnovnoj školi, oko 140 kvadratnih metara. Posebno imamo čitaonicu, koja je dislocirana i ona ima 116 metara kvadratnih. Dakle, prostor nam je nikakav. Imamo i dva skladišta, jedno je iznajmljeno, a jedno dobijeno do daljeg na upotrebu. U ta četiri prostora mi držimo 66.000 bibliotečkih jedinica. Prenapučeni smo, ne možemo da dišemo i jedva čekamo da izađemo", kazala je ovim povodom za "Nezavisne" krajem prošlog mjeseca Mara Ećim, direktorica Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije