Književnost

Završen "Imperativ": Bogatstvo Banjaluke, regiona i svih ljudi

Završen "Imperativ": Bogatstvo Banjaluke, regiona i svih ljudi
Foto: N.N. | Završen "Imperativ": Bogatstvo Banjaluke, regiona i svih ljudi

BANJALUKA - Četvrti regionalni književni festival pod nazivom "Imperativ" završen je u četvrtak veče u Banjaluci. Sam kraj festivala obilježio je program "Note i slova", u okviru kojeg je publicistkinja, teoretičarka, aktivistkinja i književnica Marija Ratković čitala odlomke iz svog romana "Ispod majice" i puštala muziku koja se našla između korica njene prve knjige.

U periodu trajanja festivala od 30. maja do 3. juna publici su se predstavili brojni umjetnici i književnici, a jedan od njih je i Draško Sikimić, sa kojim je u sklopu zadnjeg dana festivala o romanu "Katarina" razgovarao Stevo Grabovac.

"Učestvovao sam i na prvom festivalu i to mi je tada bila idealana prilika da se predstavim većem broju ljudi. Tada nisam bio toliko poznat publici u Banjaluci. Festival mi znači i kao autoru i kao posjetiocu. Festival je toliko dobar, sadržaj je toliko dobar, a pošto sam ja toliko kritičan prema nama piscima, nisam siguran da zaslužujemo ovako dobar festival", kazao je Sikimić.

Marija Ratković je naglasila da festivali i rezidencijalni programi održavaju književnost živom.

"Književnost nisu knjige, već susreti i razgovori, razmena mišljenja i to je najvažniji domet umetnosti - promišljanje savremenog konteksta. Presrećna sam što se posle duge izolacije festival uspeo održati u realnom vremenu i prostoru, što smo podelili vreme, i radno i slobodno, nosim kući puno utisaka i knjiga i novih i starih prijateljstava. Da nisam učesnica, sigurno bih bila posetiteljka. 'Imperativ' bogati ne samo grad i scenu, već region i sve nas kao ljude i autore", izjavila je Ratkovićeva.

Pjesnikinje Vladana Perlić iz Banjaluke i Katarina Sarić iz Crne Gore govorile su svoje stihove.

"'Imperativ' mi zacjeljuje sve rane. Moja, naša, Jugoslavija u malom, bez predrasuda, nacija, godišta, fenseraja tržišta i megalomanije kičeraja sličnih festivala, topli i srdačni, ravnopravni i bez elitizma, jednom riječju 'raja'. Moji i moje najljepše festivalsko iskustvo", pojasnila je Sarićeva.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film "Klopka" snimljen prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića.

"Bajkovnica", radionica pisanja za djecu, održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić, a u saradnji sa izdavačkom kućom "Imprimatur" predstavljen je autor ove izdavačke Adnan Šehić i njegova zbirka priča "Četiri šakaša i na male".

"'Četiri šakaša i na male' je zbirka priča posvećenih, kako se to često izlizano kaže, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ali nemojte da vas to zavara. Ovo nije samo priča o fudbalu. Ovo je priča o djetinjstvu, odrastanju, gubljenju iluzija, sjećanju i još mnogo čemu drugom. Fudbal je samo najmanji zajednički sadržilac koji spaja sve ove priče. Autor ove zbirke je Adnan Šehić, nastavnik, fudbaler, a od sada, bogami, i pisac", rečeno je o Šehiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije