Književnost

Završen projekat "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"

Završen projekat "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"
Foto: Srna | Završen projekat "Srpska narodna nošnja derventskog kraja"

DERVENTA - Istraživački centar "Iskon" iz Banjaluke završio je projekat "Srpska narodna nošnja derventskog kraja", u okviru kojeg je pripremljena istoimena knjiga u kojoj je veći broj fotografija nastalih prije Drugog svjetskog rata, koje do sada nisu predstavljene široj javnosti.

Knjiga, čiji su autori Damir i Sandra Kljajić, sadrži objedinjene informacije o derventskoj narodnoj nošnji, veliki broj starih fotografija mještana u nošnji, kao i fotografije dijelova nošnje koje su sačuvali stanovnici derventskih sela.

"Cilj projekta je, osim stvaranja uslova za očuvanje narodnih nošnji derventskog kraja, upoznavanje stanovnika Dervente o narodnom nasljeđu. Osim toga, podaci o nošnji biće dostupniji naučnim radnicima, đacima, studentima, posjetiocima, turistima i građanima Dervente", naveo je Kljajić.

Kljajić je rekao Srni da je knjiga nastala, prije svega, sa željom da na jednom mjestu bude prikazan dio sačuvanih starih fotografija i dijelova narodnih nošnji koje čuvaju srpske porodice, ali i da na jednom mjestu budu sve pisane informacije i sjećanja mještana o srpskoj narodnoj nošnji na širem prostoru Dervente.

On je istakao da je značaj knjige u tome što se u njoj nalazi i veći broj fotografija nastalih prije Drugog svjetskog rata, a do sada nisu predstavljene široj javnosti.

Projekat je realizovan od 1. januara 2019. do 28. februara ove godine, a dio građe prikupljen je između 2015. i 2017. godine.

U toku je štampanje knjige, što je sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a podršku su pružile i institucije lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije