Književnost

Završen prvi "Imperativ": Književnost u Banjaluci dobila novu adresu

Završen prvi "Imperativ": Književnost u Banjaluci dobila novu adresu
Foto: N.N. | Završen prvi "Imperativ": Književnost u Banjaluci dobila novu adresu

BANJALUKA - Prvi festival književnosti "Imperativ", koji je u organizaciji istoimenog udruženja za popularizaciju i promociju književnosti, završen u nedjelju uveče u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor, pokazao se kao pun pogodak u gradu na Vrbasu.

Osim toga što je književnost popularizovana i promovisana, ovaj festival oživio je kako stare, tako i novootvorene scene Banskog dvora.

Crveni salon, Art terasa, Art dvorište i Velika koncertna sala Banskog dvora, jednostavno, bili su stjecište žive književne riječi, ali i izdavača koji su svoja izdanja čitalaštvu ponudili po sajamskim cijenama.

Time je ovoj instituciji kulture udahnut duh pisane riječi, a građanima Banjaluke data nada da će regionalne književne zvijezde biti redovni gosti u njihovom gradu, kao što je to, zahvaljujući festivalima, odveć slučaj s, recimo, pozorišnim ili muzičkim umjetnicima.

Posljednji dan "Imperativa" obilježili su čitanje lektire u podne za mališane u društvu književnika Predraga Bjeloševića, promocija dijela filma "Bojenje vremena" pjesnika iz Banjaluke Saše Gašića, koji će uskoro objaviti i istoimenu zbirku, izuzetno zanimljiv razgovor s književnikom iz Hrvatske Damirom Pilićem, te druženje s piscem Goranom Stojičićem.

Slična koncepcija programa trajala je svih pet festivalskih dana, što je omogućilo razmjenu iskustava banjalučkih i gostujućih književnika (Boro Kapetanović - Draško Sikimić, Danijel Gatarić - Ana Marija Grbić), ali i spoj afirmisanih i neafirmisanih poeta i prozaista (Bjelošević-Gašić). Takođe, ovdašnja čitalačka publika imala je priliku da se upozna s književnom produkcijom susjednih zemalja: Srbije (Ivan Tokin), Crne Gore (Ognjen Spahić), Hrvatske (Damir Pilić), ali i same Bosne i Hercegovine, odnosno njenog federalnog dijela (Ahmed Burić), što je svakako novina u gradu Banjaluci, koji do sada nije imao književni festival s akcentom na južnoslovenski prostor.

Još jedna novina koju je donio "Imperativ" jeste ta što je ovaj festival otvorio vrata blogerima (Blogdan, Grof Đuraz), koji su u programu "Note i slova" dokazali da ne djeluju u zanemarivom vidu izražavanja, već naprotiv, u veoma pristupačnom vidu književnosti, koji je kroz živa druženja dobio dimenziju više.

Na kraju, ali nikako ne i najmanje bitno, važno je istaći učinak radionica kreativnog pisanja, koje je svaki dan festivala vodila književnica Tanja Stupar-Trifunović, gdje je uz panel diskusiju na temu "Položaj pisca u regionu" moderatorke Jelene Kojović-Tepić, zapravo najdosljednije i ispoštovana zamisao "Imperativa".

Riječ je, naravno, o zamisli o populartizaciji književnosti, koja je kroz pomenute radionice postala udica za najmlađe naraštaje, dok je kroz ostale programe festivala za Banjalučane postala mjesto sa adresom. Ta adresa, zaključujemo, u budućnosti mogla bi biti poistovjećena sa bistrom vodom pod rasparčanim književnim nebom u Banjaluci i nazivala bi se "Imperativ". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije