Književnost

Završene "Dučićeve večeri poezije"

Završene "Dučićeve večeri poezije"
Foto: N.N. | Završene "Dučićeve večeri poezije"

TREBINJE - Poetsko-muzičkim programom "Na Dučićevom putu" u Trebinju su u nedelju uveče spuštene zavjese na ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije", trodnevnu kulturnu manifestaciju koju je selektor Bratislav R. Milanović nazvao najuglednijom koju imamo kada je riječ o poeziji.

Iako mu odabir pjesnika koji su nastupili na manifestaciji, kako je na završnoj večeri rekao, nije bio nimalo lak, ali ni posebno težak jer se biraju pjesnici koji su između dvije manifestacije Dučićevih večeri poezije dobili najznačajnija priznanja koja se dodeljuju na srpskom jezičkom području, on je pojasnio da nije teško birati pjesnike koji idu Dučićevim stopama.

"Sam Jovan Dučić je uveo u srpsku poeziju u evropsku, a evropsku u srpski jezik i prostor i bio je zagovornik tada najmodernijih pesničkih vrednosti. Naš simbolista Dučić je bio savremenik velikog francuskog simboliste Pola Valerija, a naši kasniji pesnici su se ugledali na obojicu, tako da i danas negujemo taj prelepi stih", kazao je Milanović koji je inače urednik "Književnih novina".

Napominjući da Dučićev prefinjeni, mastoriski stih i danas važi za obrazac elegantnog i prečišćenog pjesničkog izraza, on je podsjetio da ga do dana današnjih slijede brojni srpski pjesnici.

"Najbolji srpski pesnici obavezno su prolazili kroz njegovu pesničku školu i gradili sopstveni izraz, u čijoj osnovi je bilo i sada stoji njegovo majstorstvo. Najbolji naši pesnici hodaju onim tragom koji je u našem bogatom jeziku on ostavio. Jovan Dučić će zauvek ostati jedna od najsnažnijih svetiljki srpske poezije i veliki pesnik", dodao je Milanović.

Svoje stihove u čast velikog Dučića, po čijem tragu, kako je rekao i Milanović, i danas hodaju, osim samog Milanovića su govorili i pjesnici Đorđo Sladoje, Đorđe Nešić, Vidak Maslovarić, Slavomir Gvozdenović, Milan Mihajlović, Novica Đurić, Budimir Dubak, Željka Avrić i Mirjana Bulatović, Branko Stevanović, Jovan Bratić, Selimir Radulović i Jefto Odavić.

U umjetničkom program ovogodišnjih večeri su učestvovali trebinjski horovi Srednje muzičke škole i Gradski hor "Tribunija", kao i Dječji hor "Bubamarac", te Dejan Maksimović, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, Danijela Jovanović, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, pijanisti Nevena Živković i Maeko Kovač,  kao i glumci Biljana Đurović i Ljubo Božović.

Osim Svečane akademije "Kod kneza na balu" i pjesničkog susreta "Na Dučićevom putu", održana je tribina "Još dvije, tri riječi o jeziku, rode", zatim izložba "Helena, serbiae regina", Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, kao i promocija dvije knjige "Odrođeni književnik", autora Zorana Avramovića i "Hercegovina, zemlja pjesnika", autora Milovana Pecelja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije