Književnost

Završeni "Dani Duška Trifunovića"

Završeni "Dani Duška Trifunovića"
Foto: Youtube / Printscreen | Završeni "Dani Duška Trifunovića"

PALE - Programom "Djeci u čast", proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za najbolji literalni rad o temi "Srce je čudna zvijer" danas su završeni "Dani Duška Trifunovića" na Palama.

Direktor Kulturnog centra Pale Slavka Brezo rekla je da je konkurs za najbolji literalni rad objavljen u martu i da je žiri imao težak zadatak da među 27 pristiglih radova izabere najbolje.

Ona je naglasila da je nagrađeno sedam učenika za prvo, drugo i treće mjesto, a četvrto i peto mjesto dijele po dva učenika.

Brezo je rekla da će u martu raspisati novi konkurs.

Književnici Mirjana Bulatović iz Beograda i Aleksandra Šarenac danas su sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo održale program za djecu pod nazivom "Djeci u čast".

Bulatovićeva je rekla da je Duška Trifunovića upoznala prije 40 godina, dodajući da joj je drago što se na Palama održava ovakva jedna manifestacija jer je bitno u oskudnom vremenu čuvati plamen kulture i književnosti, zato što su duhovne potrebe naše nasušne potrebe.

Šarenčeva je naglasila da je raduje što Republika Srpska njeguje sjećanje na Duška Trifunovića, ističući da je danas sa djecom pričala o značaju čitanja.

Pobjednik konkursa Viktor Nešić iz Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva naveo je da inspiraciju nalazi u mnogim literalnim djelima, a da voli da čita pisce za djecu, prenosi "Srna".

Nikolina Đoković iz Osnovne škole "Srbija" na Palama rekla je da je ovo drugi put da osvaja drugo mjesto, a da je za pisanje pjesme o temi "Srce je čudna zvijer" inspiraciju pronašla u djelima Duška Trifunovića i svoje mišljenje i osjećanja je pretočila u stihove.

"Dani Duška Trifunovića" dio su manifestacije "Dani Istočnog Sarajeva" u čast Dana i gradske slave - Svetog Petra Dabrobosanskog, te proslave 30 godina od osnivanja grada.

Program u okviru "Dana Istočnog Sarajeva" čiji je organizator Gradska uprava počeo je u nedjelju, 10. septembra i trajaće do nedjelje, 17. septembra - kada se proslavlja Sveti Petar Dabrobosanski.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije