Književnost

Zbirka priča "Kuhanje" Slađane Perković promovisana u Banjaluci

Zbirka priča "Kuhanje" Slađane Perković promovisana u Banjaluci
Zbirka priča "Kuhanje" Slađane Perković promovisana u Banjaluci

BANJALUKA - Iako se na prvi pogled čini da ćemo kroz zbirku priča "Kuhanje" saznati nešto više o receptima ili generalno o kulinarskoj vještini, to je samo klopka za čitaoce koji veoma brzo nakon prvih nekoliko rečenica knjige autorke Slađane Perković utonu u ludilo naše stvarnosti.

Upravo ova zbirka, koja sadrži 12 priča, promovisana je u četvrtak veče na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci, a tom prilikom posjetioci su imali priliku da čuju nešto više o onome o čemu sanjaju glavne protagonistkinje Slađaninih priča.

"Svaka tema je obrađena sa puno crnog humora. Prva priča je zapravo priča o jednoj starijoj ženi koja je othranila svoju porodicu, brinula se o mužu i na kraju kada je otišla u penziju, kada su se djeca odselila i otišla u inostranstvo, njih dvoje su se našli sami u njihovoj maloj kuhinji i ona je tada shvatila da tog čovjeka ne samo da ne poznaje, nego i ne podnosi. Tada počinje neko ludilo u kome ona sanja da ga ubije i da  mu skuha glavu", pojasnila je Perkovićeva radnju prve priče, po kojoj je zbirka i dobila ime.

Napomenula je da se neke druge priče dešavaju za vrijeme rata i, između ostalog, govore o tome kako jedna žena želi da izvuče svog muža iz rova tako što smisli da njega udari auto i da ga umjesto u rov pošalje u bolnicu.

Tanja Stupar-Trifunović, recenzentkinja knjige, navela je da je ovo neobična knjiga priča koja portretiše ovdašnju stvarnost bez estetskih intervencija, šminke, kompjuterske dorade.

"Morbidno, oporo, a opet vrlo čitljivo, duhovito i inteligentno štivo koje nam razotkriva prirodu bolesti u koju smo zapali. Ukratko, 'Kuhanje' je kuhinja sa teškim, ali dobro spremljenim jelima", istakla je Stupar-Trifunovićeva.

Perkovićeva, koja već 10 godina živi u Parizu, mada kaže da ne postoji grad za koji može reći da je njeno stalno mjesto boravka, piše i blog na kojem iznosi sve ono što doživi na brojnim putovanjima.

"Volim objavljivati te putopise i priče sa putovanja, ali uvijek se vraćam na mjesto zločina, odnosno u onu zgradu u kojoj sam ja odrasla sa bakom i gdje su se sve komšije poznavale, te žene i zgrada su osnova mojih priča", rekla je ona. "Kuhanje" je objavila izdavačka kuća "Imprimatur".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije