Književnost

Zbog duga za struju zatvara se Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Zbog duga za struju zatvara se Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Zbog duga za struju zatvara se Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) uskoro će zatvoriti vrata za posjetioce, jer će im zbog duga od 80.000 KM biti isključena električna enrgija, a time i onemogućen rad.

Bedita Islamović, zamjenica direktora NUB BiH, kaže da uposlenici u toj obrazovno-kulturnoj instituciji nemaju osnovne uvjete za rad, te da već mjesecima nisu platili ni električnu energiju, tako da očekuju da će u narednom periodu i ovaj energent biti isključen.

"To će ovu ustanovu dovesti do potpunog umiranja, jer će kompjuterski sistem pasti i nećemo moći uspostaviti vezu s COBIS-om, što će onemogućiti naučni rad akademskoj zajednici i njenim članovima", kaže Islamovićeva.

Dodaje da su u NUB BiH potpuno svjesni činjenice da će doći do isključenja struje, jer na računima nemaju nijednu konvertibilnu marku.

Bez struje i grijanja neće moći raditi, jer 200 korisnika, koji dnevno dođu, neće moći koristiti ni biblioteku ni čitaonice.

"Plaće nismo dobili već nekoliko mjeseci, a one su ionako niske i iznose 720 KM za zaposlenike s visokom stručnom spremom. Imamo 60 zaposlenih, a to je, u odnosu na Narodnu biblioteku Republike Srbije i Sveučilišnu biblioteku Republike Hrvatske, kao da smo jedna općinska organizacija. Sramota je na koji način se država odnosi prema ovoj ustanovi", rekla je Islamovićeva.

Ministarstva civilnih poslova BiH od 410.000 KM ih je spasavao od zatvaranja, ali ove godine ga nije bilo

Ističe da su se nekoliko puta obraćali svim nivoima vlasti u BiH, ali da im niko do sada nije pomogao.

"Sedam kulturnih institucija od značaja za državu, među kojima smo i mi, ovisi o grantu Ministarstva civilnih poslova BiH, kojeg u 2011. godini nije bilo, jer nije bio usvojen budžet. Mi tim grantom dobijemo 410.000 KM i to nas spasi od zatvaranja svaki put. Smatram da je ova nezavidna pozicija u koju su stavljene ove kulturne institucije put ka ukidanju identiteta BiH", rekla je Islamovićeva.

Kaže da nikada nije čula za Interresornu grupu koju je oformila Vlada FBiH, te da bi svaka privremena odluka o finansiranju kulturnih institucija pomogla da opstanu dok se ne pronađe neko trajnije rješenje.

Pokušali smo saznati šta je do sada uradila Interresorna grupa na koju nas je uputio Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, ali nam niko nije znao reći ko je u toj grupi i da li su napravili bilo kakav plan o spasavanju kulturnih institucija.

Iz Vlade FBiH su nam kratko odgovorili da su već pomagali Zemaljski i Historijski muzej, te da će učiniti sve kako bi pomogli da se ove institucije ne ugase.

NUB BiH je četvrta kulturna institucija sa sjedištem u Sarajevu koja će zbog dugova zatvoriti vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije