Književnost

Željka Avrić i Valentina Novković pobjednice "Drinskih susreta"

Željka Avrić i Valentina Novković pobjednice "Drinskih susreta"
Foto: Pixabay | Željka Avrić i Valentina Novković pobjednice "Drinskih susreta"

ZVORNIK - Na konkurs za najbolju pjesničku zbirku u okviru manifestacije 7. "Drinski književni susreti", koja se organizuje i realizuje u Zvorniku, javilo se 116 autora iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i drugih krajeva bivše Jugoslavije, a prvu nagradu ravnopravno su podijelile dvije autorke: Valentina Novković za pjesničku zbirku "Nebogledni spev" i Željka Avrić za zbirku soneta "Sušti".

Ovu odluku donio je stručni žiri koji je radio u sastavu Nataša Stanić, Jasna Milenović i Miomir Milinković. Kako su oni saopštili, drugo mjesto na konkursu dijele dva autora: Vesna Radović za zbirku "Milost velike kiše" i "Žarko Bojić" za zbirku "Između dvije familije". Treće mjesto, saopštili su dalje, dijele Borka Miličić Boba za zbirku "Suza moga svetitelja" i Slađana Milenković za zbirku "Kroz trepavice sipam tugu". Žiri je pohvalio i zbirke deset autora koji su se našli u najužem izboru za prvu nagradu koja podrazumijeva štampanje zbirke pjesama, te obrazložio prvonagrađene zbirke pjesama.

"Osobenost zbirke 'Nebogledni spev' Valentine Novković iskazana je stihovima hermetičke forme, koja do izvjesne mjere zatvara idejni koncept pjesnikinje i markira stilsku neodređenost poetskog govora koji se otima pravilima poetike i normativne gramatike", obrazložio je žiri.

Žiri se pohvalno izjasnio i o zbirci soneta "Sušti" Željke Avrić.

"Pjesnikinja se uspješno okušala i u formi zanimljivih soneta, inspirisanih aktuelnim pitanjima čovjekove egzistencije i odnosom prema nekim stvaraocima, svojim savremenicima. Sadržina stihova odiše bojom epigramatičnih tonova, što je neizbježno kada se pjeva o likovima iz neposrednog životnog okruženja", javlja žiri.

Željka Avrić je rođena 1964. godine u Banjaluci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju, književne prikaze i eseje. Članica je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Valentina Novković je profesorica ruskog jezika i književnosti, bavi se književnim i prevodilačkim radom. Do sada je objavila tri pjesničke knjige "Bezvremeno" (Draslar, 2014), "Kap na suš" (Partenon, 2018), "Odgonetke nežnosti" (Liberland, 2021), kao i knjigu priča "Dva sata od zbilje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije