Književnost

Žene koje su obilježile život Vuka Stefanovića Karadžića

Žene koje su obilježile život Vuka Stefanovića Karadžića
Foto: wikimedia.org | Žene koje su obilježile život Vuka Stefanovića Karadžića

Dvije ljubavi, svaka na svoj način, obilježile su život Vuka Stefanovića Karadžića, čovjeka koji je od malenog Tršića do velikog, carskog Beča, pronio slavu srpske kulture i narodnog stvaralaštva.

Najveći srpski lingvista i reformator srpskog jezika, čovjek koji je neumorno sakupljao narodne umotvorine i napisao prvi rječnik narodnog srpskog jezika, imao je, osim one prave, životne ljubavi i jednu mladalačku, veliku i nezaboravnu.

Kako navodi Sanja Đaković, autorka ture "Ljubavna šetnja Beogradom", Vuk Stefanović Karadžić je svoju prvu ljubav, mladalačku, upoznao u svom rodnom Tršiću. Njeno ime je bilo Ruža i pričalo se da su se njih dvoje toliko često viđali, susretali, družili da su njen otac Todor i Vukov otac Stefan počeli već da razmišljaju kako će porodice da se orode.

"No, u toj njihovoj nameri sprečila ih je naša istorija. Sa početkom Prvog srpskog ustanka, Vuk kao pismen u to doba, postaje prvo pisar kod Đorđa Ćurčije, a nakon toga i kod Jakova Nenadovića. Tokom Prvog srpskog ustanka on je imao različite zadatke, bio po različitim mestima po Srbiji i tada je došla i ta njegova bolest sa nogom, pa je čak stigao i do Budima i do Pešte tražeći leka svojoj nozi", dodaje Ćakovićeva.

Pošto su mu ljekari rekli da stanje njegove noge neće moći da se popravi, najviše zbog osjećaja stida Vuk se više nije vraćao u Tršić jer nije želio da ga njegova Ruža vidi takvog sa štulom, ćopavog, kako je sam govorio.

Ruža je Vuka čekala i dugo tugovala za njim, a onda se udala za Milutina Dobrilića, uglednog trgovca iz Tršića. Ne znamo da li je zaboravila Vuka, ali on nju nije, piše RTS.

"Dva sina Ružina koja je ona dobila u braku su stasavala u doba Karađorđevićevaca i kada se Knez Miloš vratio u Srbiju, razračunavao se sa svima koji su bili protiv njega i tu su negde pod Milošev bes došli i sinovi Vukove Ruže. I Vuk je, iako nije bio u baš dobrim odnosima sa Milošem Obrenovićem, založio svoj autoritet da njene sinove izvuče iz Srbije i prevede u Austriju", navodi Sanja Đaković.

Vuk se, 1813. nastanjuje u Beču. Iznajmljuje stančić u radničkom kraju i nedugo zatim, upoznaje, tada petnaestogodišnju kćerku stanodavca, Anu Mariju Kraus.

"Vrlo smelo, vrlo brzo po upoznavanju, neka tri meseca, Vuk Ana Mariji piše jedno pismo gde joj vrlo smelo kaže: 'Vi, moja Vi, da li biste bili moja Vi?'. Godine 1818. njih se dvoje venčavaju u katoličkoj crkvi Sv. Roka u Beču i kum na venčanju im je bio Jernej Kopitar. Zanimljivo je da Lukijan Mušicki tada piše Vuku, inače su se znali još iz Sremskih Karlovaca, i kaže, uslovno rečeno, malo ga i kori povodom tog braka i kaže: 'Da, Nemice se mogu ljubiti, ali u taj slatki lanac braka se mora ući samo sa Srpkinjom'."

Da baš i nije tako, dokazaće taj brak koji je trajao 46 godina. Ana Marija je bila odana supruga koja je imala razumijevanja za Vukovo često odsustvovanje od kuće zarad istraživačkog rada. Brižna majka koja je brinula o djeci i izuzetno jaka žena, jer je od njih trinaestoro koliko je rodila, samo dvoje nadživjelo roditelje - Mina i Dimitrije.

"Vuk Stefanović Karadžić je svojoj najstarijoj kćerki dao ime Ruža. Da li to ima veze sa njegovom prvom ljubavi ili ne, prosto ne znamo, ali je čudna koincidencija", naglašava Sanja Đaković, autorka ture "Ljubavna šetnja Beogradom".

Vuk je preminuo u februaru 1864. godine u Beču i danas počiva sa lijeve strane glavog ulaza u Sabornu crkvu. 

Ana Marija Kraus ga je nadživjela nekih 12 godina i sahranjena je na Centralnom groblju u Beču. 

Na Vukovoj sahrani u Beču primijećena su i dva visoka, stasita momka koja su došla sa cvijećem na Vukovu sahranu. Mnogi su se pitali ko su ta dva momka, a onda se ispostavilo da su to Ružini sinovi koji nisu zaboravili dobro djelo Vuka Stefanovića Karadžića.

Na neki način, to je ujedno bio i duh jedne stare ljubavi koji se pojavio posljednji put, na ispraćaju u vječnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije