Književnost

Živoradu Nedeljkoviću nagrada "Desanka Maksimović"

Živoradu Nedeljkoviću nagrada "Desanka Maksimović"
Foto: N.N. | Živoradu Nedeljkoviću nagrada "Desanka Maksimović"

BEOGRAD - Pjesnik Živorad Nedeljković ovogodišnji je dobitnik prestižnog književnog priznanja "Desanka Maksimović", koje će mu biti uručeno u Brankovini, kod Valjeva, 16. maja, a koju Zadužbina "Desanka Maksimović" iz Beograda dodjeljuje za cjelokupan poetski opus i doprinos srpskoj poeziji.

Ovu odluku jednoglasno je donio žiri koji su činili: Goran Maksimović, Đorđe Despić, Branka Vraneša, Slađana Ilić i Vojislav Karanović.

"Dobitnik nagrade 'Desanka Maksimović', za ukupan doprinos srpskoj poeziji, književnik Živorad Nedeljković (Kraljevo, 1959), suštinski upućuje na saznanje da je umjetničko stvaralaštvo jedinstveni svijet i da u njemu nema stvarne razlike između periferije i centra, između velikih i malih stvari, između prošlosti i sadašnjosti, a ako ta razlika i postoji, onda je za pjesnika 'periferija' prednost koja mu donosi mir, samoću i neposredni dodir sa izvornim oblicima života i prirodom", obrazložio je žiri koji je uputio na samo neke od pjesničkih knjiga Živorada Nedeljkovića. Riječ je o djelima "Pogrešna prognoza" (1991), "Majka" (1994), "Tutin i još pedeset pesama" (1998), "Jezik uveliko" (2000), "Tačni stihovi" (2001), "Sušti poslovi" (izabrane i nove pjesme, 2002), "Negde blizu" (2003), "Drugi neko" (2005), "Ovaj svet" (2009), "Neumereni rad godina" (izabrane pesme, 2011. u okviru 48. Disovog proleća), "Talas" (2012), "Ulazak" (2014), "Dete" (2019), "Najlepše veštine" (za decu, 2020).

"Za Nedeljkovića je jezik 'velika tajna', u njemu je sadržana 'nedokučiva alhemija poezije' i temelj svakog lirskog i ne samo lirskog govora. Istovremeno, snaga poezije očitava se upravo u toj sposobnosti da doprinosi 'zdravlju jezika', koji je često ugrožen pred raznolikim savremenim uticajima i obesmišljavanjima. Ukazujemo posebno na zbirke 'Jezik uveliko', 'Sušti poslovi', 'Tačni stihovi', u kojima pjesnik traga za suštinom jezika i njegovog opstanka pred navalom tehnoloških dostignuća i tuđica, koje nadiru iz globalnih sfera i koje poništavaju identitet 'malih jezika', kao i pravo na posebnost i individualnost govornika tih jezika", navodi žiri u obrazloženju.

Žiri zaključuje da je Nedeljković svojom poezijom stvorio potpuno nov svijet.

"Možemo zaključiti da poezija u stvaralačkom nadahnuću Živorada Nedeljkovića nastoji da uređuje jedan novi svijet i život, koji je možda nestvaran ili zamišljen kao 'idealna utopija', ali je svakako iskreniji i čistiji od stvarnog svijeta i života preplavljenog licemjerjem i negativnim strastima", zaključuje žiri.

U najužem izboru za nagradu bili su Nikola Vujčić i Dragan Jovanović Danilov, dok su u širem izboru bili i Zlata Kocić, Veroljub Vukašinović i Dragan Bošković.

Iako je dosad dobio mnoga književna priznanja, sam Živorad Nedeljković dao je kratku izjavu za srpske medije da ga je iznenadila vijest o nagradi s imenom Desanke Maksimović.

"Obradovao sam se jer nisam očekivao da ću dobiti ovo priznanje. Svestan sam koliko me obavezuje nagrada jer nosi ime po Desanki Maksimović. U vremenu kada je, nažalost, sve oko nas devastirano, ovakve nagrade nas drže u uverenju da bavljenje književnošću i generalno umetnošću ima smisla", rekao je Nedeljković.

Nagrada sa imenom velike srpske pjesnikinje Desanke Maksimović dodjeljuje se od 1994. godine, a neki od dosadašnjih dobitnika su: Ljubomir Simović, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Milovan Danojlić, Branislav Petrović, Radimila Lazić, Novica Tadić, Rajko Petrov Nogo, Vladimir Kopicl, Petar Pajić, Tanja Kragujević, Mošo Odalović, Milan Nenadić, Ana Ristović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije