Književnost

"Zlatna sova" Dragani Knežević

"Zlatna sova" Dragani Knežević
Foto: N.N. | "Zlatna sova" Dragani Knežević

BANJALUKA - Nagrada "Zlatna sova", koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, odlukom stručnog žirija pripala je Dragani Knežević iz Negotina za rukopis "Slike od stakla".

Druga nagrada dodijeljena je rukopisu "Trn u peti" čiji je autor Ivan Novčić iz Kraljeva, a treća rukopisu "Olivera uči nemački" autora Jadranke Milenković iz Niša.

Žiri je radio u sastavu Sanja Macura (predsjednik), te Svetlana Šeatović (član) i Radisav Milić (član).

Macura je na proglašenju pobjednika konkursa održanog u petak u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Banjaluci navela da su tri nagrađena romana međusobno raznorodna: i tematski, i načinom pisanja, ali i nekom vrstom ciljne publike kojoj su ponajprije vjerovatno namijenjeni.

"Ove godine smo imali sreću da su tri ponajbolja i zaista najbolja rukopisa raznolika i tematski i načinom obrade teme", rekla je Macura.

Dobitniku prve nagrade pripada 5.000 KM, druge 2.000 KM, a treće 1.000 KM, a kako je istaknuto, nagrađenim dobitnicima biće štampani romani u tiražu od po 500 primjeraka i svi će dobiti i po 20 primjeraka romana.

Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, rekao je da su proglašeni pobjednici 10. jubilarnog konkursa za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova".

"Deset godina iza nas zaista predobrih naslova i nagrada, mnogo književnika iz Republike Srpske i BiH, regiona, pa i svijeta je prodefilovalo kroz književni opus vezan za 'Zlatnu sovu'", istakao je Kerleta.

Nagrade će biti dodijeljene u okviru svečane akademije povodom obilježavanja 30 godina postojanja i rada Zavoda 30. avgusta u Istočnom Sarajevu, a Kerleta je rekao da će tada biti dodijeljene i ranije proglašene nagrade za najbolju knjigu za djecu "Sovica".

Kerleta je čestitao svim dobitnicima "Zlatne sove", ali i svima koji su ušli u uži i širi izbor, naglasivši da je to znak da su na dobrom putu.

Na konkurs za dodjelu književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za 2022. godinu stiglo je 26 rukopisa, od kojih je 25 ispunjavalo uslove.

Žiri je između devet rukopisa, koji su prethodno ušli u širi izbor, odabrao pet koji su ušli u uži izbor: "Trn u peti", "Olivera uči nemački", "Orao i akmače", te "Zapamti svoje ime - ispovijest o pletenju slobode" i "Slike od stakla".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije