Književnost

Zoran Matić objavio dvije nove knjige: Balkan dobio putopisnu trilogiju

Zoran Matić objavio dvije nove knjige: Balkan dobio putopisnu trilogiju
Foto: Ustupljena fotografija | Zoran Matić objavio dvije nove knjige: Balkan dobio putopisnu trilogiju

BANJALUKA - "Putovanje kroz Balkan" u dvije knjige nova je zbirka tekstova banjalučkog putopisca Zorana Matića, koju će pred matičnom publikom u Narodnom pozorištu Republike Srpske predstaviti 3. maja, s početkom u 20 časova.

Na promociji će pored autora govoriti Darko Karać, dizajner knjiga, dok će voditeljka programa biti Milijana Bojić.

Nakon uspješnog vodiča "Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu", koja prikazuje 150 turističkih lokacija i zanimljivih mjesta iz cijele zemlje i koji je prodat u više od 5.000 primjeraka, knjige "Putovanje kroz Balkan 1" i "Putovanje kroz Balkan 2" čine svojevrsnu putopisnu trilogiju Zorana Matića. Po njegovim riječima, objavom dvije nove knjige ovaj komad svijeta prvi put u svojoj istoriji ima zajedničku trilogiju, koja objedinjuje sve turističke ljepote i priče koje nas čine tako posebnim.

Knjige imaju ulogu da olakšaju putovanja ovim prostorom te da predlože mjesta i avanture koje je Matić doživio tokom tri godine intenzivnog rada i sakupljanja materijala.

"Putovanje kroz Balkan 1" prikazuje priče o Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok "Putovanje kroz Balkan 2" putnike uvodi u ljepotu Crne Gore i Srbije.

Naravno, još je u ponudi i Matićev prikaz Bosne i Hercegovine u jednoj knjizi, tako da svi iskreni ljubitelji putovanja imaju priliku da uz ove tri knjige vide komad svijeta iza leđa Jadranskog mora sa svim ljepotama, pričama, legendama i svim onim čime će svaki posjetilac biti nagrađen.

"Putujem više od 10 godina i nikad mi nije dosadno da se spakujem i sakupljam slike u retrovizoru. Tokom svih tih putovanja smetalo mi je što više ljudi ne dolazi ovdje na ovo naše parče svijeta. Nekako uvijek mi je u ovom dijelu svijeta o kojem sam pisao bilo sjajno, uvijek sam imao lijepe uspomene, neke divne ljude i želju da se vratim. Iako sam stalno pričao o našim ljepotama, dovodio i vodio strance ovuda, ipak sam imao osjećaj da pričam zidu, da malo ko razumije o čemu ja to pričam i tek nakon te nesrećne ere kovid pandemije imao sam osjećaj da je počelo uvažavanje ove naše ljepote. Tada sam odlučio, te 2020, da prikažem svu tu ljepotu i značaj kojim možemo da se ponosimo", kaže Matić.

Nakon pandemije virusa korona, kako dodaje, intenzivno je krenuo s promocijom ovdašnjih prirodnih ljepota i zanimljivih destinacija.

"Tada sam glasno pričao, prikazivao, ukazivao na ono što treba da se osjeti i doživi. I, evo, tri godine kasnije sva ljepota ovog komada Zemlje koji nam je tu stoji u jednoj trilogiji, elegantnoj, jasnoj i namijenjenoj svakome ko voli putovanja. U ove tri knjige ima uspomena i doživljaja za tri života, a jedina je misija i mene i moje knjige da se odsad pa nadalje vrednuju ove ljepote i ova mjesta na nivou na kojem zaslužuju. Ipak sam ja putnik s namjerom da ljudima predložim neke nezaboravne avanture", poručio je autor te dodao da svi zainteresovani knjige mogu poručiti od njega lično putem društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije