Muzika

"Primavera" okuplja više od 400 mladih umjetnika

"Primavera" okuplja više od 400 mladih umjetnika
Foto: N.N. | "Primavera" okuplja više od 400 mladih umjetnika

BIJELJINA - Internacionalni festival muzike "Primavera" ove godine se održava sa rekordnim brojem učesnika, a počinje sutra u etno-selu Stanišići kod Bijeljine.

Do 24. marta, do kada traje, okupiće 463 mladih umjetnika iz 75 muzičkih škola i akademija iz BiH, regiona i Evrope, koji će prirediti pravi muzički maraton, izvodeći više od 1.500 kompozicija takmičeći se u više kategorija.

"Iako je već proglašen festivalom sa najvećim brojem takmičara u BiH i regionu, broj prijavljenih iz godine u godinu raste, što ukazuje na visok nivo organizacije, vrijednog rada i same ideje organizatora. Promocija muzičke umjetnosti, susreti mladih muzičara, njihovih profesora i renomiranih profesora koji će ih ocjenjivati su važan motiv za sve učesnike festivala, koji pokreće i umjetnike iz redova organizacije. Najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, jeste za klavir i violinu, a ove godine imamo i veliki broj učesnika iz zemalja u okruženju", istakao je Siniša Pajić, predsjednik Udruženja građana "Muzički umjetnici Semberije", koje je organizator festivala.

Festival će sutra biti otvoren koncertom Vladimira Blagojevića, profesora harmonike iz Kragujevca, a u naredna tri dana će se odvijati takmičenje u osam disciplina: klavir, klavirski duo, flauta, gitara, solo pjevanje, harmonika, violina i od ove godine nova disciplina - solfeđo, a vrednovaće ih internacionalni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika.

U sva tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju i koncerti pobjednika koji će biti održavani u večernjim časovima, po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom festivala je slobodan i otvoren za javnost.

Udruženje građana "Muzički umjetnici Semberije" osnovano je prije četiri godine u cilju podizanja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti.

"Pored  festivala 'Primavera', Bijeljina je obogaćena sa još nekoliko značajnih sadržaja, a to su veliki broj master klasova, koncerata, kao i izuzetno posjećeni koncerti Banjalučke filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, te slobodno možemo reći da Bijeljina postaje svojevrstan centar klasične muzike", smatra Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije