Muzika

Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin "Rising festa 19"

Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin "Rising festa 19"
Foto: N.N. | Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin "Rising festa 19"

Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin "BL Rising festa 19", koji će se održati u klubu "City pub", a koji će okupiti bendove čvršćeg zvuka i teških nota.

Festival počinje večeras, a tokom dvije večeri na binu će se popeti osam bendova iz pet gradova, a svoj dolazak pored domaće publike su najavili pojedinci iz Slovenije, Njemačke i Španije.

"Drugu godinu zaredom okupljamo domaće autorske bendove koji njeguju alternativne žanrove, a glas o 'Risingu' se već uveliko širi Evropom. Posjetioci će i ove godine moći da uživaju u svojim omiljenim notama i da vatrenom energijom podrže umjetnike i oživljavanje ove supkulture u Banjaluci", poručili su organizatori ovog festivala - "Rising tim".

Publiku prve večeri "BL Rising festa 19" očekuju nastupi dobojskog benda "Dick is Dead", tuzlanskog sastava "Reluctant", te banjalučkih grupa "Degenek" i "Grin Bulz".

U subotu se na binu penje legendarni sarajevsko-beogradski sastav "Bombarder", bend sa 33 godine iskustva na sceni, a sa njima će nastupiti i grupe "Futurephobia", kojoj je kuća u čak tri grada (Sanski Most, Prijedor i Banjaluka), kao i banjalučki "Cornix" i "Doom Man".

Pored toga što će publika imati priliku da čuje neke bendove prvi put, neki od izvođača će ih počastiti premijernim izvedbama novih pjesama, pa i promocijom čitavih EP-ova.

"Posjetioci ne bi trebalo da zaborave da na ulazu uzmu svoju 'BL Rising' narukvicu za nesmetani ulazak i izlazak, a ljubitelji 'mercha' pored 'Rising' majice, mogu da se počaste majicama i CD-ovima bendova. Početak je u 20 časova, a minimalna donacija za ulaz je sedam KM", poručili su organizatori.

"BL Rising" je nastao prošle godine, vođen sa dva glavna cilja: prikupljanje humanitarne pomoći i pružanje podrške autorskim bendovima.

"Najveći izazov kod organizacije je zadovoljiti različite ukuse underground scene, a 'BL Rising' nastoji da svaki dio publike nađe nešto 'za svoju dušu'. Među izazovima svoje mjesto su svakako našli pitanje finansija, kako bi se sve organizovalo na koliko-toliko zadovoljavajućem nivou, kako za bendove, tako i za publiku, te vječiti banjalučki problem - pronalazak adekvatnog prostora sa dobrom binom, a koji je dovoljno veliki da primi, za početak, do 400 poštovalaca tvrđeg zvuka", poručili su organizatori.

Oni dodaju da se nadaju da će publika uživati u ovogodišnjem "Rising festu 19" te da će festival imati veliku posjećenost.

"Nadamo se da će 'BL Rising' biti odskočna daska autorskim bendovima koji nemaju priliku često da sviraju, kao i da se autorski rad prepozna kod domaće publike. Vodeći se prošlogodišnjim primjerom, vjerujemo da će bendovi razmijeniti iskustva i sklopiti vrijedna prijateljstva, a publika 'napuniti baterije' i utaliti žeđ za događajima ovakvog tipa", poručili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije