Muzika

Joris Voorn priredio vrhunsku završnicu "Freshwave" festivala

Joris Voorn priredio vrhunsku završnicu "Freshwave" festivala
Foto: Marko Obradović | Joris Voorn priredio vrhunsku završnicu "Freshwave" festivala

Proteklog vikenda na banjalučkoj tvrđavi Kastel održan je 11. "Freshwave" festival, koji je okupio neke od najvećih muzičkih imena iz svijeta i regiona te opravdao status jednog od vodećih festivala u regionu.

Na­kon spe­kta­ku­lar­nog otva­ra­nja i ne­za­bo­ra­vne dru­ge fes­ti­val­ske noći, ne­ko­li­ko hi­lja­da mla­dih lju­bi­te­lja elek­tron­ske mu­zi­ke, na gla­vnoj bi­ni dočeka­lo je le­gen­dar­no tech ime Jo­ri­sa Vo­or­na.

Ta­ko je, po­red naj­većih svjet­skih fes­ti­va­la na ko­ji­ma je nas­tu­pao, ne­za­bo­ra­vnu veče upri­ličio i ba­nja­lučkoj pu­bli­ci.

Vo­orn je svo­jim mu­zičkim iz­da­vaš­tvom i odličnom pro­du­kci­jom dao do­pri­nos elek­tron­skoj mu­zi­ci, a kroz svo­ju afir­ma­ci­ju is­to­vre­me­no je afir­mi­sao elek­tron­sku mu­zičku sce­nu ni­zo­zem­ske me­tro­po­le i epi­cen­tra tec­hno zvu­ka Am­ster­da­ma.

Za­dnje večeri pro­gram je, ta­kođe, kao i pret­ho­dnih da­na, počeo već u 18 časo­va, a zi­di­ne tvrđave Kas­tel na Li­ve­set bi­ni za­tre­sli su IKS, An­dra Kid­do, De­vi­to i Sa­ra Jo. Energy sta­ge bio je re­zer­vi­san, između os­ta­log, za Mac­ha­do, Lu­ku Čikića i Fo­rest Peo­ple, dok je pu­bli­ka na Nir­va­na sta­geu uživa­la u ri­tmo­vi­ma Edgysna­rea, Psycho­men­ta­la, Ul­ti­ma­te Xpe­ri­en­cea i Re­zo­nan­ta.

"Mi­slim da 'Freshwave', kao fes­ti­val, ima izu­ze­tan značaj za Ba­njalu­ku, jer nje­go­vim li­ne­upom po svim fes­ti­val­skim bi­na­ma ima­te pri­li­ku na je­dnom mjes­tu da čuje­te ne­ke od naj­kva­li­te­tni­jih ime­na elek­tron­ske mu­zi­ke kao i vrhun­skih do­maćih izvođača ra­zličitih žan­ro­va. Tu su svjet­ska ime­na ko­ja ne do­la­ze čes­to u re­gi­on te svo­jim pri­sus­tvom da­ju na značaju ovim pros­to­ri­ma ka­da je ri­ječ o ši­re­nju kul­tu­re mu­zi­ke i u is­to vri­je­me pri­vlače tu­ris­te", re­kao je za "Ne­za­vi­sne" Lu­ka Ćur­guz, umje­tničkog ime­na Mac­ha­do.

Iako is­tiče da sva­ki fes­ti­val ima svo­ju čar, za nje­ga nas­tup pred ba­nja­lučkom pu­bli­kom no­si po­seb­nu emo­ci­ju s ob­zi­rom na to da je tu i rođen.

"'Freshwave' je prvi fes­ti­val na ko­jem sam imao pri­li­ku čuti elek­tron­sku mu­zi­ku i nas­tu­pam na nje­mu sa­da već treću go­di­nu zare­dom. Na­dam se da ću u bu­dućnos­ti svo­jim ra­dom ši­ri­ti po­zi­ti­vnu priču o mu­zi­ci, ka­ko u Ba­nja­lu­ci ta­ko i u re­gi­onu i svi­je­tu", is­ta­kao je Ćur­guz.

Gla­vna bi­na, na ko­joj su nas­tu­pi­li Nebs Jack, Eel­ke Kle­ijn, Jo­ris Vo­orn i Nexie, ove go­di­ne oprav­da­la je sva očeki­va­nja pu­bli­ke, a izvođači su pri­re­di­li vrhun­sku za­vršni­cu i na­pra­vi­li sja­jan uvod u no­vu de­ce­ni­ju "Freshwave" fes­ti­va­la.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije