Muzika

Pratite nas na Google news

Koncertom "Srbadije" otvoren 18. festival horova u Bijeljini

Koncertom "Srbadije" otvoren 18. festival horova u Bijeljini
Foto: Srna | Koncertom "Srbadije" otvoren 18. festival horova u Bijeljini
Srna

BIJELJINA - Koncertom mješovitog i dječijeg hora "Srbadija" u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini večeras je svečano otvoren 18. horski festival "Majske muzičke svečanosti", koji će do nedjelje, 12. maja, okupiti 38 ansambala iz Slovenije, Srbije i BiH.

Dirigent hora "Srbadija" i umjetnički direktor Festivala Desanka Trakilović izrazila je zadovoljstvo što ovaj festival privlači veliki broj horova i u vremenu u kojem mnoga kulturna i umjetnička društva prestaju sa radom i ljudi gube entuzijazam.

Trakilovićeva je rekla novinarima da Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" u ovoj godini slavi 120 godina od osnivanja i, nakon 27 godina provedenih na čelu ovog proslavljenog hora, ocijenila da je on konstantno u usponu.

Prema njenim riječima, snaga "Srbadije" dolazi i iz nastupa svake nedjelje u proteklih 27 godina na liturgijama.

"Osvojili smo brojne svjetske nagrade, a naše nagrade su i svako krštenje ili vjenčanje na kojem smo pjevali, svaka himna koju smo izveli, kao i djeca koja s nama rastu od dječijeg do velikog hora i do međunarodne slave", naglasila je Trakilovićeva.

Dirigent Dječijeg hora "Srbadija" Jelena Milićević Trakilović rekla je novinarima da su iz ovog hora potekli svi članovi Velikog mješovitog hora i da to pokazuje posvećenost i kvalitet rada i njegovanja glasa u uzrastu od četiri do 12 godina.

Tokom "Majskih muzičkih svečanosti" takmičenje će biti održano u kategorijama mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, ženski horovi, dječiji horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom i vokalno-instrumentalni ansambli.

U okviru festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, kao i nekoliko revijalnih koncerata, a horovi će nastupati u Centru za kulturu, Muzeju Semberije i u Crkvi Svetog Đorđa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije