Muzika

Muzički velikan Kićo Slabinac otišao s mirisima jutra

Muzički velikan Kićo Slabinac otišao s mirisima jutra
Foto: Arhiva | Muzički velikan Kićo Slabinac otišao s mirisima jutra

Krunoslav Kićo Slabinac, osječki pjevač, gitarista, kompozitor i aranžer, preminuo je u 77. godini.

U petak rano ujutro, baš kao u stihovima njegove pjesme  "Otiš'o je pjetli kad se bude, kao da u šetnju nekud kreće - otiš'o je s mirisima jutra", napustio je neutješnu porodicu, prijatelje i poštovaoce njegovog lika i djela.

Slabinac se od kraja jula nalazio na li-u KBC "Rebro" u Zagrebu. Operisao je srce te su mu ugrađene tri premosnice zbog teške koronarne bolesti koja mu je zahvatila sve krvne žile.

Kićo Slabinac rođen je 28. marta 1944. godine u Osijeku. Muzikom se počeo baviti još u osnovnoj školi, a svirao je tamburicu te glumio u dječjem pozorištu. 

Tamburicu je zamijenio gitarom pedesetih godina nakon što je otkrio Elvisa Prislija, a nakon toga krenuo je u muzičku školu, gdje je učio klasičnu muziku. 

Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka zajedno sa ostalim kolegama osnovao je grupu "Tornado", nakon koje je pokrenuo i sastav "Kon Tiki", a zatim i "Dinamite". Sa "Dinamitima" je svirao rokenrol i sa ovom grupom pobijedio na takmičenjima u Zagrebu i Beogradu. Kićo je izašao iz grupe jer je morao odslužiti vojni rok, a umjesto njega na čelo benda stigao je Dado Topić.

Nakon povratka s odsluženja vojnog roka svoju muzičku karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb, gdje izvodi pjesme Toma Džonsa i Elvisa Prislija.

Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom "Više nećeš biti moja", kojoj je autor Aleksandar Korač. 

Brzo nakon toga objavio je prvu ploču "Plavuša", koja mu je osigurala veliki uspjeh na teritoriji tadašnje velike zemlje - Jugoslavije. Nije trebalo dugo da postane jedan od zapaženijih pjevača, održao je brojne koncerte, a pjesme "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene", "Otiš'o je s mirisima jutra" i "Tri slatke riječi" osvojile su publiku te postale njegovi kultni hitovi. 

Jedno vrijeme Kićo je živio i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pokušavao ostvariti uspjeh, a po povratku kući odustao je od zabavne muzike te se posvetio narodnoj pjesmi i tamburici. Redovno je nastupao na brojnim festivalima.

Tokom svoje dugogodišnje karijere koja je trajala preko 40 godina, Kićo je ostvario saradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britviće i mnogih drugih.

Slabinac je dobio nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije, a njegove pjesme stare i nekoliko decenija i dalje su veliki hitovi koji se rado pjevaju svakom prilikom.

Posljednju kompilaciju "Cvijet čežnje - Kićo Dalmaciji" "Croatia Records" objavila je 2017. godine, a na njoj se nalaze njegove najuspješnije izvedbe sa Splitskog festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovoga ljeta na 60. festivalu zabavne glazbe posljednji put uživo pjevao na retrospektivnoj večeri.

Vijest o smrti legendarnog muzičara potresla je i njegove kolege koji su se od Slabinca oprostili na društvenim mrežama.

Nina Badrić na Instagramu napisala je: "Izuzetan glazbenik, izuzetan pjevač, nevjerovatno duhovit čovjek, veliki zabavljač. Jedna od najvećih legendi koje smo imali.... Živjet ćeš zauvijek kroz svoje nezaboravne pjesme. Počivao u miru, dragi naš Kićo....", dok se Žak Houdek oprostio uz riječi: "Bila mi je čast biti tvojim mlađim kolegom. Za mene si najveći i najtalentiraniji pjevač… Bio si i ostat ćeš moj uzor… Hvala ti na iskrenosti… Hvala ti na svim remek-djelima, legendo!"

Neutješna je bila i pjevačica Neda Ukrden, muzičari Miroslav Škoro, Ante Gelo, Mario Mihaljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije