Muzika

Parov Stelar za "Nezavisne": Cilj mi je da nastupima razbijem kulturološke barijere

Parov Stelar za "Nezavisne": Cilj mi je da nastupima razbijem kulturološke barijere
Foto: FOTO Tanja Schalling | Parov Stelar za "Nezavisne": Cilj mi je da nastupima razbijem kulturološke barijere

Najpoznatiji DJ među džez umjetnicima i najpoznatiji džezer među DJ majstorima, pionir elektro svinga, te jedan od najboljih slikara u muzici, multitalentovani austrijski genijalac Parov Stelar sa svojim bendom stiže u Banjaluku na pozornicu "Demofesta" u subotu, 22. juna.

Kroz prethodne dvije decenije rada Marcus Füreder, poznatiji kao Parov Stelar, izgradio je sebi svojstven žanr, a njegovi nastupi nose neku posebnu energiju. O tome šta očekuje od nastupa u Banjaluci, kako ispoljava svoju kreativnost, te šta misli o vještačkoj inteligenciji, Lady Gagi i muzici u budućnosti govorio je za "Nezavisne".

NN: Kombinujete džez, haus, elektro, ali Vas i dalje nazivaju pionirom elektro sving muzike. Ali kako biste sebe opisali i postoji li razlika između Parova Stelara i Marcusa Füredera?

PAROV STELAR: Sebe bih opisao kao svestranog umjetnika koji uživa u miješanju različitih muzičkih elemenata u jedinstvene zvukove. Naziv "pionir elektro svinga" čini me ponosnim, jer mi je omogućio da ovaj žanr predstavim globalnoj publici. Što se tiče razlika između Parova Stelara i Marcusa Füredera, one su svakako povezane, ali predstavljaju različite aspekte mog identiteta. Parov Stelar predstavlja moju umjetničku ličnost i muziku koju stvaram, a Marcus Füreder je iza kulisa onaj koji oblikuje i razvija moju kreativnu viziju.

NN: Da li Vam smeta što su Vas "etiketirali" kao "pionir elektro svinga" ili ste ponosni što ste skrenuli pažnju na novi žanr tako globalnoj publici?

PAROV STELAR: Kao što sam već rekao, ovo je važan dio mog muzičkog puta i nešto na šta mogu da se ponosim. Uvođenje novog žanra i sagledavanje njegovog uticaja na globalnom nivou definitivno ispunjava. Međutim, oduševljava me istraživanje i eksperimentisanje s novim muzičkim teritorijama i nadam se da će moja publika i dalje biti prijemčiva za različite zvukove koje stvaram.

NN: Poznati ste po svojim nastupima uživo. Koja je magija u tome? Kako uspijevate da osvojite publiku koja Vas prvi put sluša?

PAROV STELAR: Magija nastupa uživo leži u povezanosti muzike, publike i energije koju dijelimo. Moj cilj je da razbijem jezičke i kulturološke barijere i stvorim iskustva koja omogućavaju ljudima da se urone u muziku i povežu na dubljem nivou. Ključ za privlačenje nove publike je izvođenje autentičnih i uvjerljivih performansa koji ostavljaju trajan utisak i koji ih tjeraju da vide više.

NN: Nastupali ste širom svijeta, ali ovo je Vaš prvi nastup u Banjaluci. Da li ste ikada bili u BiH? Čemu se radujete, šta biste željeli vidjeti i šta očekujete od "Demofesta" i Banjaluke?

PAROV STELAR: Prvi put nastupam u Bosni i Hercegovini i radujem se tom iskustvu. Uvijek se radujem istraživanju novih mjesta i susretu s tamošnjom publikom. Uživam u otkrivanju novih kultura i interakciji sa ljubiteljima muzike iz različitih regiona. To je kao da izlaziš sa djevojkom, želiš joj pokazati svoju najbolju stranu.

NN: Osim što se bavite muzikom, Vi ste i slikar. Kako povezujete ove dvije umjetnosti i da li zavise jedna od druge ili je svaka za sebe? Da li Vas slikanje vodi na drugačije kreativno mjesto?

PAROV STELAR: Slikarstvo i muzika su dvije umjetničke forme koje se nadopunjuju u mom stvaralačkom procesu. Oboje mogu prenijeti emocije i ideje na različite načine. Dok muzika pruža zvučno putovanje i emocionalnu vezu sa slušaocem, slikarstvo nam omogućava da svoju unutrašnju viziju pretočimo u vizuelnu umjetnost. Oni su odvojeni svjetovi, ali su povezani. Često hodam tamo-amo između studija za snimanje i umjetničkih studija kako bih oslobodio svoju kreativnost.

NN: Iz mog iskustva kao novinara, uvijek mi je lakše razgovarati sa velikim zvijezdama, osjeti se neka opuštenost i uvijek to budu sjajni razgovori, kao i ovaj. Vi ste do sada radili sa Lanom Del Rey, Lady Gagom... Kakvo je Vaše iskustvo po tom pitanju, da li je lakše ili teže?

PAROV STELAR: Saradnja sa etabliranim umjetnicima i novim talentima donosi svoje nagrade i izazove. A saradnja sa renomiranim umjetnicima kao što su Lana Del Rey i Lady Gaga dala mi je priliku da istražujem različite kreativne perspektive i dosegnem širu publiku. S druge strane, smatram da je podjednako vrijedno raditi sa umjetnicima u usponu, njegovati mlade talente i otkrivati nove glasove.

NN: Trenutno promovišete novi album "Moonligt Love Affair" koji ste izdali prošle godine. Koliko je danas teško stvoriti nešto novo kada svi imamo osjećaj da je sve već viđeno, a po čemu je Vaš album poseban?

PAROV STELAR: Umjetnici se decenijama suočavaju s ovim izazovom i zaista je veliki zadatak za svakog umjetnika donijeti nešto što nikada prije nije viđeno, čak i ako je to ponekad razvoj ili kombinacija postojećih elemenata. Moj album "Moonlight Love Affair" zauzima posebno mjesto u mom srcu. Zato što ima pozitivniji i bolji ton u odnosu na moj prethodni rad. To odražava moj razvoj kao umjetnika i moje muzičko putovanje koje se stalno razvija. Jedinstvenost albuma leži u njegovoj raznolikosti žanrova, iskrenim melodijama i noti nostalgije koja odjekuje slušaocu.

 

Ljudski duh i srce ujedinjuju muziku

NN: Koristite li nove tehnologije u svom kreativnom radu?

PAROV STELAR: Kao umjetnik, otvoren sam za korištenje novih tehnologija u svojim kreativnim nastojanjima. Tehnologija ima potencijal da poboljša kreativni proces i otvori nove puteve za muzičko istraživanje. Često koristim digitalne audio-radne stanice, sintisajzere i razne softverske alate za eksperimentisanje sa zvukovima, teksturama i tehnikama proizvodnje.

NN: Šta mislite o vještačkoj inteligenciji i može li Vam dugoročno pomoći ili odmoći u stvaranju?

PAROV STELAR: AI može biti vrijedan pomoćnik, ali vjerujem da su ljudski dodir i emocionalna povezanost u muzici nezamjenjivi. Na kraju krajeva, ljudski duh i srce ujedinjuju muziku sa dubokim emocijama, pričanjem priča i sposobnošću da se dopre do slušalaca na dubokom nivou.

NN: Kad smo već kod vještačke inteligencije, pitala sam je da li zna šta znači Parov Stelar i dobila ovaj odgovor: "Ime Parov Stelar je scensko ime koje je usvojio muzičar Marcus Füreder. Što se tiče specifičnog značenja imena, čini se da je riječ o jedinstvenoj kreaciji bez direktnog prevoda ili široko poznatog značaja na bilo kojem jeziku. Moguće je da je Marcus Füreder ime odabrao zbog njegove estetske privlačnosti i sposobnosti da privuče pažnju i intrigira." Možete li odgovoriti drugačije?

PAROV STELAR: Priča o imenu Parov Stelar zakopana je negdje među prašnjavim Džon F. Kenedi fajlovima (smijeh).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije