Muzika

Pratite nas na Google news

Počinje deseti internacionalni festival harmonike

Počinje deseti internacionalni festival harmonike
Foto: Arhivska fotografija | Počinje deseti internacionalni festival harmonike
Srna

Deseti Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus", koji večeras počinje u Istočnom Sarajevu, okupiće 315 takmičara.

U okviru Festivala predviđeno je takmičenje solista na harmonici, kamernih ansambala i orkestara harmonike, Drugo međunarodno takmičenje pijanista, kao i koncertni program umjetnika koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala.

U dijelu programa koji nije koncertni biće održano predavanje Branka DŽinovića iz Srbije, koji će govoriti o djelima za harmoniku Sofije Gubandulije.

Žiri je sastavljen od 38 eminentnih svjetskih stručnjaka, a ove godine u Istočno Sarajevo dolazi i Fridrih Lips, rukovodilac katedre za harmoniku Ruske akademije "Gnjesin", koja je među najprestižnijim na svijetu.

Na Festivalu će nastupiti i Hanzi Vang, jedan od najvažnijih mladih izvođača iz Kine, te Klevel Lebel iz Slovenije.

Na svečanom otvaranju, koje je planirano za 20.00 časova, biće održan koncert Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu "Sonja Marinković", pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

Ulaz na festival je besplatan, a ceremonija zatvaranja manifestacije predviđena je za petak, 17. maja, u 18.00 časova, kada će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održan i završni pobjednički koncert.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije