Muzika

Preminuo Sanja Ilić

Preminuo Sanja Ilić
Foto: Screenshot / Youtube | Preminuo Sanja Ilić

BEOGRAD - Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor, muzičar i osnivač grupe "Balkanika", preminuo je danas, u 70. godini, od posljedica virusa korona.

Ilić je rođen 1951. u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić, koji svira u "Generaciji 5".

Kao mladić nastupao je u grupi "Vragolani", a zatim u grupi "San".

Sedamdesetih godina 20. vijeka komponovao je muziku za himnu Fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: "Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali crveno-beli".

Njegova pjesma "Halo, halo" u izvođenju grupe "Aska" predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na "Evroviziji" 1982, a "Princeza" u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za pjesmu "Evrovizije" 1984.

Grupu "Balkanika" osnovao je 1998, a prvi koncert održan je 26. juna 2000.

Prije 28 godina, usred najluđeg ratnog vihora, stvorio je pjesmu "Plava ptica", jednu od najljepših pjesama, koja je svojom porukom prkosila ratu, nasilju i nametanju bilo kakve sile.

Riječi refrena "Moj Bog ima plave oči, moj Bog je protiv kraljeva noći" odzvanjale su tada Jugoslavijom koja se raspadala, a istoimena pozorišna predstava, za čiji saundtrek su Sanja Ilić (muzika) i Irfan Mensur (tekst) napisali ovu pjesmu, postala je apsolutni hit pozorišta koje je u sebi imalo predznak "jugoslovenštine" (JDP).

Od tada pa sve do danas pjesma je ostala upamćena kao "glas razuma" u teškim godinama.

Sa "Balkanikom" je nastupao na koncertima širom svijeta, a Srbiju je predstavljao na "Evroviziji" 2018. u Lisabonu pjesmom "Nova deca", koja je ušla u finale takmičenja.

Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, pjevač grupe "San", poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani "Čair" u Nišu 1975, a u znak sećanje na njega snimio je album "Uspomene".

Sanja je pisao i muziku za filmove i serije. Izdao je više muzičkih albuma: "Delta project" (Sanja i Sloba, 1987), "Plava ptica" (Sanja Ilić, 1994), "Balkan 2000" (Sanja Ilić i "Balkanika", 1999), "Balkan koncept" ("Sanja Ilić i Balkanika", 2004), "Oda radosti" (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), "Ceeepaj" ("Sanja Ilić i Balkanika", 2009).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije