Muzika

Sunčica Lončar: Ansambl "Flutete" uticao na veću zainteresovanost za flautu

Sunčica Lončar: Ansambl "Flutete" uticao na veću zainteresovanost za flautu
Foto: Ustupljena fotografija | Sunčica Lončar: Ansambl "Flutete" uticao na veću zainteresovanost za flautu

Peto izdanje "Dana flaute" počeće večeras s početkom u 19 časova u sali Muzičke škole "Vlado Milošević" koncertom ansambla "Flutete", koji je ujedno i organizator ovog događaja. Za tri dana manifestacije publika će imati priliku da čuje tri koncerta.

Pored "Fluteta", banjalučkoj publici će se u subotu s početkom u 19.30 u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviti hor flauta kojeg čine učenici nižih i srednjih muzičkih škola, te akademija umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine. U nedjelju s početkom u 13 časova održaće se i koncert najistaknutijih polaznika masterklasa u sali Muzičke škole jer će, kako je rečeno, tokom "Dana flaute" učenici raditi na individualnim časovima sa prof. Marinom Novak iz Zagreba i prof. Miomirom Simonovićem iz Beograda. Profesori će odabrati nekoliko flautista koji će svoje umijeće i napredak pokazati publici. Više o svemu Sunčica Lončar iz ansambla "Flutete" govorila je za "Nezavisne".

NN: Ansambl "Flutete" i ove godine otvara "Dane flaute"?

LONČAR: Tako je. Navikli smo dosad da je to kvartet flauta, četiri dame koje su svirale flaute. Međutim, sada smo u novom sastavu: dvije flaute i klavir. Osim što ćemo da sviramo na dvije standardne flaute, pojaviće se tu alt flauta, bas flauta i pikolo. Na flauti smo Marija Pilipović i ja, a za klavirom je Dejan Janković. Repertoar čine djela koja smo u skorije vrijeme počeli da izvodimo na koncertima. Pisana su originalno za naš sastav i posvećena su nama. Već smo ih nekoliko puta izvodili na koncertima i s tim djelima hoćemo da snimimo album. Još smo u fazi prikupljanja, izvođenja i isprobavanja djela pred publikom. Karakteristična su djela po tome što su spoj muzike i poezije u jednoj kompoziciji. U drugoj je to spoj muzike i teatra sa tradicijom. Tako imamo i dio koji se tiče performansa izvođača na sceni. Dakle, nije samo klasična forma koncertnog izvođenja, gdje izvođač stoji, odnosno sjedi i svira, nego se kompozicije izvode uz pokret tijela, uz hodanje po sceni, uz korištenje nekih drugih rekvizita osim instrumenata.

NN: Kako je došlo do promjene u ansamblu?

LONČAR: Promjena se nije desila ni zbog čega lošeg, ni zbog čega strašnog. Štaviše, suprotno. Jako lijepe stvari su se desile ansamblu. Naše dvije flautistkinje su trenutno na drugim radnim mjestima, još boljima, a jedna je postala i mama i trenutno je na porodiljskom. To smatramo da je možda privremeno, ali ne treba nikad tako unaprijed da se kaže, jer ko zna šta će u budućnosti da bude. Uglavnom, mi smatramo da je izlazak naših članica iz ansambla privremen, dok se ne otvore mogućnosti da se opet u kvartetu onako lijepo spojimo. A klavirista Dejan Janković je profesor klavira, docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. S njim sarađujemo već duži niz godina, pogotovo on i profesorica Marija Pilipović sarađuju. Dio programa doktorskog rada Marije Pilipović ujedno biće izveden na ovom koncertu, tako da - kako su oni počeli saradnju - ja sam se zapravo samo priključila.

NN: Recite nam nešto više o samim "Danima flaute". Koliko danas je teško organizovati tako nešto?

LONČAR: Mi to organizujemo već peti put. Da li je nešto lako ili teško? U suštini, mi više razmišljamo na način da je sve lako ako je čovjeku do nečega stalo i ako nešto voli, ali naravno i tu se naiđe na određene prepreke. Kod nas su te prepreke, srećom, uvijek bile samo finansijske prirode. To kažem zbog toga što nikad nismo imali problem oko toga da neko želi ili ne želi da dođe na naš poziv da bude recimo predavač ili osoba koja će održati neku radionicu. Takođe, sami učesnici su se javili u roku od dva dana iako je poziv za aktivno učešće trebalo da bude otvoren deset dana. Već drugi dan poslijepodne smo zatvorili mogućnost za prijavljivanje, zato što se popunio broj mjesta za aktivno učešće.

NN: Neobično je što će "Dani flaute" biti održani i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

LONČAR: Prostori u Banjaluci nam dozvoljavaju da pravimo velike skupove, ali je toliko dešavanja da neke prostore jednostavno nismo mogli iskoristiti, tako da, eto, srećom imamo Muzičku školu koja je uvijek na raspolaganju. Slučajno nam je izašao u susret Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, kažem slučajno jer je i tamo jako prebukirano. Tamo je trenutno likovna postavka koja dozvoljava da se uz postavku dešavaju i neki drugi događaji, tako da će se "Dani flaute" odvijati u tim prostorima. Muzičku školu smo kompletnu zauzeli, i salu i hol i sve veće učionice, jer imamo oko šezdeset učenika koji će svirati u orkestru flauta.

NN: Za kraj, koliko su po Vašem iskustvu "Dani flaute" i sam ansambl "Flutete" učinili na popularizaciji flaute kao instrumenta u Banjaluci i šire?

LONČAR: Mislim da jesmo uticali i napravili značajan korak naprijed. Posljednjih godina broj učenika u muzičkim školama na odsjeku za flautu se povećao. Mislim da smo uticali na razvoj interesovanja kod djece za ovaj instrument. Zatim, ne radimo samo "Dane flaute". Znate i sami da jako puno koncerata održavamo i mnogi kompozitori pišu za nas, to je savremena ili neki kažu moderna klasična muzika, pa smo i po tome postali prepoznatljivi. Tako smo malo uticali i na to kakva će biti scena klasične muzike, ne samo u gradu, nego i dalje. Mi smo, recimo, učestvovali u Francuskoj, Rusiji, Srbiji, na raznim festivalima i koncertima, gdje smo se predstavljali modernom muzikom. Tu smo pomjerali granice i vidimo da je to uticalo i na druge izvođače, željne isto tako da pokažu i svoje sposobnosti u izvođenju ovakve vrste muzike. Ono što nam je bilo najbitnije jeste povratna informacija od publike, koja baš s oduševljenjem dočekuje naše koncerte. Prošli "Dani flaute" su bili takođe otvoreni koncertom "Fluteta" i velika koncertna sala Banskog dvora je bila prepuna. Ove godine očekujemo isto. Dakle, u koncertnom smislu i što se tiče zainteresovanih učenika, mislim da svakako pravimo korak naprijed. Ove godine broj aktivnih učesnika isto tako dovoljno govori o tome koliko smo na dobrom putu da ovo bude jedna baš kvalitetna, ali i tradicionalna manifestacija. Sad nam je peti put, možda i neki mali jubilej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije