Muzika

Trostruka promocija Dimitrija O. Golemovića u Banskom dvoru

Trostruka promocija Dimitrija O. Golemovića u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Trostruka promocija Dimitrija O. Golemovića u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija dva audio kompakt-diska i jedne knjige etnomuzikologa i kompozitora Dimitrije O. Golemović biće održana 14. februara u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Kako je saopšteno iz Banskog dbora, već skoro trideset godina, uz njegov rodni Beograd, Dimitrije O. Golemović Banjaluku doživljava kao svoj drugi grad.

"Tu je imao čast i zadovoljstvo da učestvuje u osnivanju Akademije umjetnosti, a u selima Bosanske Krajine, u društvu sa dr Miloradom Kenjalovićem, sakuplja izvorne pjesme i druži se  sa ljudima za kakve nije znao da još uvijek postoje: pametnim, veselim i druželjubivim.  Upoznavanje i susret, koji je imao pre pedeset godina, sa akademikom Vladom Miloševićem, dodatno će ga podstaći da predano radi na sakupljanju narodnog blaga, tada kao student etnomuzikologije i kompozicije, a kasnije kao ozbiljan naučni radnik", navedeno je u saopštenju.

U umjetničkom dijelu promocije učestvovaće Dunja Simić, sopran, uz klavirsku saradnju Biljane Jašić Radovanović, studenti odsjeka za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Luka Kecman recenzent i domaćin večeri i autor prof. dr Dimitrije O. Golemović.

"Najveći dio promocije će biti posvećen V. Miloševiću. Biće predstavljena dva audio kompakt-diska i jedna knjiga. Jedan od diskova sadrži njegovu duhovnu horsku muziku, a drugi muziku za gudače, i bez obzira na različitost svog sadržaja, za njih je zajednička folklorna inspiracija", pojašnjavaju iz Banskog dvora.

Dalje je navedeno da knjiga pod nazivom "Besan vo i gliste u kupusu"  u sebi sadrži više od hiljadu izreka koje koristimo u svakodnevnom životu, a čije  bi nestajanje, čega smo svjesni svaki dan, umnogome osiromašilo našu govornu praksu.

"Ove izreke 'njegove' su, što ne treba shvatiti doslovno, već da nisu ni iz kakvog pisanog izvora, već ih je bilježio kako su mu padale na pamet, u periodu dužem od deset godina. Po njihovom bilježenju, pokušao je da nađe izvorno, ali i preneseno značenje, budući da se ono u praksi pojavljuje kao dominantno. U ovom poslu svojim sugestijama dragocjenu pomoć pružio mu je prof. dr Luka Kecman, bez čije pomoći njegova knjiga ne bi bila ovako uobličena. Knjigu dopunjavaju i ilustracije Koste Milovanovića, unoseći u nju svojevrsnu lepršavost, što je pomoglo da se pristup ovoj tematici, koji je u osnovi naučni, učini životnijim", zaključeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije