Muzika

Vukašin Brajić: Čast mi je predstavljati svoju zemlju

Vukašin Brajić: Čast mi je predstavljati svoju zemlju
Vukašin Brajić: Čast mi je predstavljati svoju zemlju

Srećan sam, uzbuđen i jedva čekam da počne snimanje pesme. Čast mi je što ću svoju zemlju predstavljati na takvom takmičenju, kazao je juče Vukašin Brajić, mladi pjevač koji će ove godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 55. "Eurosongu" u Oslu.

Brajić, koji se proslavio učešćem u muzičkom rialiti šouu "Operacija Trijumf", otpjevaće pjesmu "Munja i grom", koju je napisao Dino Šaran.     

Po prirodi sam skeptičan i nikada ništa ne očekujem, ali mogu reći da sam se potajno nadao da će nas odabrati za "Eurosong", kaže Vukašin.

Stručnu komisiju koja je donijela odluku da BiH na takmičenju najbolje pjesme Evrope predstavlja Vukašin Brajić, sačinjavali su Dejan Kukrić, urednik Zabavno-muzičkog programa BHT1, Jasmin Ferović, urednik muzičkog programa BH Radija1, Adnan Mušanović, muzički producent MP BHRT, Mr Zoran Nikolić, docent na Akademiji umjetnosti Banjaluka, muzičarka Amira Medunjanin, producent Ismet Arnautalić, muzikolog Vesna Andree-Zaimović i muzičar Vlado Podany.

Dejan Kukrić, glavni urednik "BH Eurosonga" i predsjedavajući Stručne komisije je istakao da je na konkurs pristiglo 60 pjesama. 

"Od tog broja, 42 pjesme su ispunjavale uslove da se preslušaju. Na kraju su ostale dvije pjesme o kojima je Stručna komisija diskutovala. Odlučili smo se za pjesmu 'Munja i grom' Dine Šarana. Bilo je autora koji su konkurisali s izvođačima, ali i onih koji nisu. Dino Šaran je konkurisao s izvođačem Vukašinom Brajićem, koji je otpjevao pjesmu na demo snimku", objasnio je Kukrić.

Kako je istakao, pripreme već počinju.

"Pjesma 'Munja i grom' će prvi put biti izvedena na BHT1 i to 7. marta uživo iz studija A i B. U ovom trenutku mogu kazati da je pjesma jako dobra", rekao je Kukrić.

O novoizabranom predstavniku BiH za "Eurosong" porazgovarali smo s nekim pjevačima koji su ranije predstavljali našu zemlju na ovom takmičenju.

Mija Martina Barbarić, jedna je od njih.

"Moram kazati da ne pratim te šoue na televiziji, tako da puno ne znam o novoizabranom predstavniku BiH na "Eurosongu" u Oslu. Vidjećemo i kada se emituje pjesma, jer da bih iznijela svoje mišljenje potrebno je da je čujem. U svakom slučaju, želim mu puno sreće jer će morati uložiti puno truda za predstojeće takmičenje", rekla je Barbarićeva koja je BiH predstavljala 2003. godine na "Eurosongu" u Rigi, u Latviji. Ona je dodala da smatra da bi bilo bolje kada bi izbor bh. predstavnika za "Eurosong" bio natjecateljskog duha.

Mirela Laković koja je s bratom Elvirom Lakovićem Lakom predstavljala Bosnu i Hercegovinu na "Eurosongu" 2008. godine u Beogradu kaže da vjeruje Dini Šaranu kao izuzetnom kompozitoru.

"Zaista ne pratim te talent-šoue, ali čini mi se da dečko dobro pjeva. I zaista u ovom trenutku ne znam ko bi drugi mogao ići. Želim im puno sreće i sigurno je da će mladom Vukašinu Brajiću dobro doći iskustvo na 'Eurosongu'. S obzirom na to da je već učestvovao u 'Operaciji Trijumf' sigurno mu nisu strani naporan rad i odricanja", kazala je Lakovićeva.

Brajić takođe smatra da će mu iskustvo iz "Operacije" dobro doći na pripremama za "Eurosong".

"Moram kazati da je svaki naš gala nastup na 'Operaciji Trijumf' bio kao "Evrovizija" u malom. Naučili smo kako pratiti rad kamera, imali smo taj kontakt s publikom, pa tako mislim da će mi biti lakše proći taj nastup na 'Eurosongu'. Videću kako će to sve funkcionisati i gde će se snimati pesma", kazao je Brajić.

Rođen je 9. februara 1984. godine u Sanskom Mostu, a već više godina živi u Srbiji. Interes za muziku je pokazivao još u ranom djetinjstvu, ali zbog ratnih dejstava nije bio u mogućnosti da pohađa muzičku školu. Zbog toga Vukašin odlučuje da se samostalno muzički obrazuje i veoma brzo savladava sviranje klavijatura i gitare. Popularnost mu je donijelo takmičenje "Operacija Trijumf" koje je završio kao drugoplasirani u velikom finalu. Trenutno živi u Beogradu.

Dosadašnji predstavnici BiH

Do sada su našu zemlju na "Eurosongu" predstavljali Muhamed Fazlagić Fazla 1993. godine s pjesmom "Sva bol svijeta", Alma Čardžić i Dejan Lazarević 1994. s pjesmom "Ostani kraj mene". Zatim, Davorin Popović "21. vijek" 1995. godine, Amila Glamočak 1996. godine "Za našu ljubav", 1997. Alma Čardžić "Gudbaj", Dino Merlin i Beatris 1999. godine s pjesmom "Putnici", 2001. godine je bio Nino Pršeš s pjesmom "Hano", Maja Tatić 2002. "Na jastuku za dvoje", Mija Martina Barbarić 2003. godine "Ne brini". Fuad Backović Deen s pjesmom "In the disco" je bio predstavnik 2004. godine. Grupa "Feminem" je predstavljala BiH na "Eurosongu" 2005. s pjesmom "Zovi", a 2006. je bio Hari Mata Hari s pjesmom "Lejla", dok je 2007. godine bila Marija Šestić s pjesmom "Rijeka bez imena". Elvir Laković Laka s pjesmom "Pokušaj" je predstavljao BiH na "Eurosongu" 2008. godine, a prošlogodišnji predstavnik je bila grupa "Regina" s pjesmom "Bistra voda".     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije