Pozornica

Edina Papo za "Nezavisne": Antologijska baletna priča u kojoj je život jednako ljubav

Edina Papo za "Nezavisne": Antologijska baletna priča u kojoj je život jednako ljubav
Foto: Velija Hasanbegović | Edina Papo za "Nezavisne": Antologijska baletna priča u kojoj je život jednako ljubav

Baletna predstava "Giselle" imala je pet premijernih izvođenja na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), te je posljednji put izvedena na toj sceni 19. decembra 2014. godine u režiji Edine Papo.

Svoju ponovnu premijeru ovo antologijsko djelo svjetske baletne literature kompozitora Adolfa Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo, premijerno će biti izvedeno u NPS 9. juna, s početkom u 19.30, a uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojim će dirigovati maestro Dario Vučić.

O samom baletu, Giselle kao liku, ali i cijeloj baletnoj sceni za "Nezavisne" je govorila koreografkinja i režiserka Edina Papo.

NN: Balet "Giselle" Adolfa Adama u Narodnom pozorištu Sarajevo postavljate treći put. Kako teku pripreme?

PAPO: Balet "Giselle" A. Adama je velika tema u klasičnom baletu. Prvi put izvedena u mojoj verziji prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot je bila u sezoni 2002/03, obnova je bila 2013/14, i, evo, poslije skoro 10 godina - ponovo premijera s ansamblom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, koji je podmlađen, drugačiji, nova energija i tehničke mogućnosti. Pripreme teku dobro, sa velikom odgovornošću prema tom baletu, njegovom značaju u estetskom, izvođačkom i muzičkom smislu. "Giselle" je vrhunac romantičnog baleta i antologijsko djelo svjetske baletne literature (četrdesetak godina prije "Labudovog jezera"!). Praizvedba u koreografiji J. Corallija i J. Perrota, na muziku Adolfa Adama, u izvođenju Carlotte Grisi, izvedena je 28. juna 1841. godine u pariskoj Operi. Zanimljivo je da je Carlotta Grisi rođena 1819. godine u Vižinadi, malom selu gornje Istre, pokraj Motovuna, u palači sagrađenoj za cara Franju Drugog. Ona je, čini se, nadahnjivala romantičare. Lik Giselle je na neki način posveta dvojice muškaraca njenoj ljepoti i umijeću, Gautiera (Gotijea) i Perrota, najvećeg baletnog umjetnika tog vremena, plesača i koreografa koji je otkrio mladu Carlottu. Poznavajući istoriju baleta na nama je odgovornost da tradiciju čuvamo i njegujemo kao jedan od amblema visoke profesionalnosti baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

NN: U čemu je tajna ovog komada, odnosno u čemu je njegova najveća snaga s obzirom na to da je u istoriji Narodnog pozorišta Sarajevo igran u sedam različitih postava i vremena?

PAPO: Ko je Giselle? Nježna i krhka zdravlja, naivna, usplahirena seoska djevojka koju zavodi lakomisleni grof, koji se slučajno našao na ladanju u pastoralnoj idili. Giselle je čiste duše, predana svojoj ljubavi, ne može prihvatiti spoznaju da ju je voljena osoba prevarila. Srce joj otkazuje i ona umire. Drugi čin predstave je najpoznatiji primjer takozvanog bijelog baleta, vilinski nokturno nadahnut legendom slavenskog porijekla o djevojkama koje su umrle prije vjenčanja. U baletu tridesetak jednakih prozračnih tužnih sjena mrtvih zaručnica izlazi na šumsku čistinu i plešu. No, Giselle je i ovdje drugačija. Ona prašta; i mrtva poznaje samo ljubav. U ovom kratkom sadržaju baleta možete osjetiti psihološko nijansiranje tragične junakinje, koje je i dan-danas neprestana inspiracija koreografima i plesačima. Ova priča je ženska priča, kojoj je fatum: život jednako ljubav. Baletna tehnika koja se koristi u "Giselle" je vrhunska, ona označava pojam balerine, prvakinje koja može da iznese ovu rolu i tehnički, psihički i estetski. Ništa manje nisu zanimljive ni ostale protagonističke uloge, a pogotovo veliki ansambl brojevi.

NN: Na čemu najviše insistirate kao rediteljka, a na čemu kao koreografkinja?

PAPO: Kao rediteljka insistiram na čistoći i slijedu baletne dramaturgije, koja je specifična i važna u baletnoj umjetnosti, inače ako se taj aspekt u predstavi ne poznaje ili zanemari, dolazi do konfuzije i debakla predstave. Kao koreograf naravno da tražim tačnost izvođenja pokreta, šemu rasporeda masovnih ansambl scena, preciznost kod solista, muzikalnost, praćenje muzičkog podloška i mnogo toga još. Odgovorna sam za potvrdu kostima, scenografije, sa dizajnerom svjetla se boji predstava itd.

NN: Koliko ste zadovoljni današnjim baletskim ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo?

PAPO: Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo ima sjajne umjetnike. Svi zajedno su, i svako ponaosob, dragulj koji svakodnevno treba polirati i voljeti. Bila bih zadovoljnija da se poveća broj članova u ansamblu.

NN: Direktorica ste Balet festa Sarajevo. Koliko je ovaj festival popularizovao balet u BiH?

PAPO: Balet fest Sarajevo je osnovan prije 14 godina da bi u našoj kulturnoj sredini donio ono što ne možemo gledati svaki dan od produkcije baleta, to jest ugošćujemo kompanije baleta iz regiona, Evrope i svijeta. Sjajni gosti, baleti, pozorišta, trupe klasičnog i savremenog baleta. Posvećeni smo (naš mali tim BFS) sjećanju i čuvanju lika i djela svih naših velikana u umjetnosti baleta u BiH kroz izložbe, konferencije, razgovore, radionice na temu raznih vrsta plesa i mnoge druge programe uključujemo tokom trajanja festivala zadnjih sedmica septembra svake godine.

NN: Školovali ste se u Sankt Peterburgu. Koliko je Rusija, bar u vrijeme Vašeg školovanja, ulagala u balet i po čemu se, uslovno rečeno, razlikuje ruska škola baleta od, recimo, zapadnoevropske?

PAPO: Rusija, jedna od kulturnih sila u svijetu, uvijek je mnogo ulagala, poštovala i cijenila cjelokupnu umjetnost, pa tako i baletnu, naravno. Takvu posvećenost, sistem očuvanja, tradiciju i, mogu kazati, naučni odnos prema umjetnosti sam osjetila kroz svoje studiranje u Sankt Peterburgu na čuvenoj Akademiji ruskog baleta A.J. Vaganova. Velika su materijalna  izdvajanja, ali i ulaganja u nešto što je civilizacijska vrijednost. O razlikama ruske i zapadnoevropske baletske škole mnoga su djela napisana. Naravno da je razlika u istorijskim utjecajima koji su pomogli da se razviju razlike u maniru, stavu, tempu, pristupu izučavanju baletskih pokreta. Istorija nas uči tim razlikama i svaka od pomenutih ovom prilikom škola ima svoj značaj i ljepotu.

NN: Za današnje prilike nevjerovatan je podatak da ste već sa 16 godina bili angažovani kao članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Kakva su Vam današnja sjećanja na taj period, da li ste pretpostavljali kakva Vas baletska avantura čeka u zrelijem dobu?

PAPO: Moj angažman (i moje sestre bliznakinje) sa 16 godina u Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo - u to vrijeme nisam bila ni svjesna odgovornosti. Sjećam se tog osjećanja sreće, zadovoljstva ulaska u baletnu salu i vježbanja te rada sa pedagozima baleta, a u toj sali su solisti i ansambl koji su u tadašnjoj Jugoslaviji bili perjanica kvaliteta u izvođenju baletskog repertoara. Jedna ushićenost, ljubav, predanost baletskom pozivu... Cijeli jedan život posvećen umjetnosti koji traje i danas.

NN: U kojoj mjeri baletna umjetnost iziskuje "asketski" život?

PAPO: Kad nešto volite kasnije nadograđujete znanjem, iskustvom, nema "asketizma".

NN: Kako vidite budućnost baleta u BiH?

PAPO: Ako se budemo odgovorno ponašali prema umjetnosti baleta u BiH, kada to kažem mislim na prvom mjestu na baletsko obrazovanje, treba njegovati klasični akademski balet i repertoar. Naravno ne treba bježati od savremenog baleta sa visokim nivoom, tada budućnost može biti svijetla. Do tada ćemo imati situaciju kakva je danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije