Pozornica

"Nezavisne" na "Beyoglu Culture Road Festivalu": Turska pokrenula kulturnu mobilizaciju

"Nezavisne" na "Beyoglu Culture Road Festivalu": Turska pokrenula kulturnu mobilizaciju
Foto: N.N. | "Nezavisne" na "Beyoglu Culture Road Festivalu": Turska pokrenula kulturnu mobilizaciju

ISTANBUL, ANKARA - "Beyoglu Culture Road Festival" i ove godine nastavlja svoje putovanje te će se od 28. maja do 12. juna u Istanbulu i Ankari predstaviti više od 5.000 umjetnika na skoro 2.000 događaja.

Živahni Istanbul i glavni grad Ankara kroz ovaj festival kulture i umjetnosti skreću pažnju na kulturno, arhitektonsko i istorijsko nasljeđe Turske.

Kako su poručili iz Ministarstva kulture i turizma Turske, na ovaj način u najvećoj mogućoj mjeri pokušavaju da očuvaju i održe kulturnu baštinu u cjelini svojim materijalnim i nematerijalnim naporima, koji se prikazuju svijetu kroz mnoge važne strateške događaje tokom cijele godine.

"Kao Ministarstvo kulture i turizma odlučili smo pokrenuti punu kulturnu i umjetničku mobilizaciju u našoj zemlji. Želimo da se glasovi naših umjetnika čuju širom zemlje i da odjeknu u svijetu", istakli su iz Ministarstva.

Osim mnogobrojnih umjetnika iz Turske, festival će ugostiti i neke svjetske zvijezde. Jedna od njih je latino diva Buika, koja je pred prepunom dvoranom u Ankari održala koncert za pamćenje. Pored nje, ovaj festival će ugostiti i zvijezde poput španskog virtuoza na violini Ara Malikiana, zatim Dinu Merlina, švedski bend "The Real Group", svjetski poznatog violinistu Maksima Vengerova i mnoge druge.

Upravo ovaj festival, ističu iz Ministarstva kulture i turizma, nesumnjivo će obogatiti društveni život gradova u Turskoj, ali i regiona.

Na samom otvaranju ovog festivala, koji je počeo izuzetnim koncertom vodeće umjetnice rebetiko muzike Glykerie u Ataturk kulturnom centru, prisustvovala je i ekipa "Nezavisnih novina".

Osim koncertnih dvorana, bine su postavljene u mnogim ulicama i na trgovima širom Istanbula i Ankare, što doprinosi nevjerovatnoj atmosferi i zasigurno nevjerovatnom načinu da se predstavi umjetnost.

Pored izuzetnih koncerata, ekipa "Nezavisnih" je posjetila i mnoštvo muzeja i galerija koji su otvorili svoja vrata tokom ovog festivala te se predstavili svojim najvećim i najboljim postavkama. Tako se između ostalog izložbe, osim u galerijama i muzejima, održavaju i u Galata tornju, hangarima i parkovima.

Pored klasičnih izložbi slika, fotografija, instalacija i skulptura, u Istanbulu je posebno zanimljiv Muzej filma, u kojem je trenutno postavljena izložba "Obskura". U Ankari se posebno izdvaja Muzej "Banka", koji je smješten u staroj zgradi banke. Pored stalne postavke, ovaj muzej je ugostio i brojne umjetnike koji su izložili svoja djela nastala tokom lokdauna za vrijeme pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije