Pozornica

Određen i rezervni termin festivala "Zlatna vila"

Određen i rezervni termin festivala "Zlatna vila"
Foto: Srna | Određen i rezervni termin festivala "Zlatna vila"

Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" u Prijedoru trebalo bi da bude održan od 20. do 26. aprila, ali je, zbog pandemije virusa korona, pripremljen i rezervni termin - od 25. do 31. maja, saopšteno je danas nakon sjednice Organizacionog odbora.

U saopštenju je navedeno da se pripreme za 15. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" odvijaju po planu.

O pripremama za ovaj festival sutra će u 10 časova u Pozorištu Prijedor biti održana konferencija za štampu, najavljeno je danas iz ove kuće.

U takmičarskom dijelu učestvuju Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara s predstavom "Logorilijada", po tekstu Dragana Komadine i u režiji Ivana Lea Leme, Teatar "Kerempuh" iz Zagreba sa predstavom "Bilježnica Robija K", po tekstu Viktora Ivančića i u režiji Marine Pejnović, te Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Takmiče se i Narodno pozorište iz Subotice s predstavom "Zla žena", po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Ive Milošević, Narodno pozorište iz Banjaluke sa predstavom "Zločin i kazna", po romanu Fjodora M. Dostojevskog i u režiji Dušana Petrovića, dok će u revijalnom dijelu Zijah Sokolović igrati monodramu "Lijevo, desno - glumac", a u čast pobjednika festivala, Pozorište Prijedor premijerno će igrati predstavu "Sile u vazduhu", po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Slobodana Perišića.

Iza svake takmičarske predstave biće održan okrugli sto koji će voditi režiser iz Novog Sada Ivan Obrenov, a u pratećem programu biće upriličena izložba fotografija "Bora Todorović u djelima Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića", predstavljanje glumca Ljubomira Bandovića, promocija romana "Šindlerov lift" Darka Cvijetića i promocija monografije Anite Panić "Milena Dravić ili ključ snova".

Žiri, koji će odlučivati o nagradama, čine glumac, režiser i saradnik na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Zijah Sokolović kao predsjedavajući, te novinar i književni i pozorišni kritičar iz Zagreba Tomislav Čadež i dramaturg, novinar i književni kritičar iz Beograda Željko Hubač, kao članovi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije