Pozornica

Održan seminar SAKUD RS za edukaciju rukovodilaca folklornih ansambala

Održan seminar SAKUD RS za edukaciju rukovodilaca folklornih ansambala
Foto: Ustupljena fotografija | Održan seminar SAKUD RS za edukaciju rukovodilaca folklornih ansambala

Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske (SAKUD RS) na stručnom seminaru održanom prethodnog vikenda u Novoj Topoli u domu "Srbija" nastavio je osposobljavanje i edukovanje stručnih rukovodilaca folklornih ansambala.

Kako je saopšteno iz SAKUD RS, uz sadržajan trodnevni rad na seminarima Saveza, svoja nova znanja sticalo je više od 30 rukovodilaca ansambala iz Republike Srpske.

Održani su seminari na teme "Osnove labanotacije-kinetografije" - III ciklus,  "Igračka tradicija Stričića, Gornjeg i Donjeg Ratkova i Sokolova" - oblast Zmijanja i "Igračka tradicija Srba zapadne Slavonije i Baranje" - osnovni.

"Pod pojmom labanotacije-kinetografije podrazumjevamo sistem zapisivanja  igara/plesova, koraka i pokreta. Za tačnu rekonstrukciju i igračku reprodukciju neophodan je egzatan zapis, što je upravo bio cilj seminara da rukovodioci folklornih ansambala nauče zapisati, ali i pročitati-rekonstruisati zapisani pokret. Ova tematika se već treću godinu uči na seminarima Saveza s ciljem osposobljavanja rukovodioca za pravilno korištenje zapisanih igara u literaturi", pojasnio je Momčilo Vesović, predsjednik SAKUD RS.

Kako je dalje naveo,  igračkoj i pjevačkoj tradiciji Zmijanja, polaznici seminara upoznati sa geografsko-etnološkim karakteristikama Zmijanja, vokalnom tradicijom, muzičkom pratnjom igara, oblicima, stilom igranja, obrednim igrama i povorke čarojičana, te igrački repertoar kroz obradu nijemih igrara "Udvoje", "Učetvoro", igara uz pratnju pjesme "Biraće kolo", "Terzije", "Pleti kolo", igara uz pratnju tambure "Kolo pod tamburu" I i II, "Tanko kolo" I i II, "Trebovačko ili ševačko kolo", kao i kola koja je zabilježio prof. Vaso Popović - "Svatovsko kolo", "Đuzino kolo", "Blago kolo", "Kolo okolo".

Pjevačka tradicija dvoglasnog pjevanja starije tradicije obrađena je kroz djela "Oj Jabuko zeleniko", "Oj Ratkovo", "Tamburašu ne kucaj na vrata", "Ajde, ajde rano" i  novije tradicije "Sokolovo i donje Ratkovo", "Evo braće" i "Krsna slava".

Seminarci su detaljno upoznati i sa nošnjom Zmijanja i zmijanjskim vezom.

"U igračkoj tradiciji srpskog stanovništva iz zapadne Slavonije obrađena su kola 'Kukuruza, 'Žita', 'Zavrzlama', 'Logovac', 'Taraban', 'Krivo kolo', 'Presjekača', 'Milica je večerala' i 'Rukavice', a u Baranji se izdvaja 'Baranjsko kolo', ali i parovne igre: 'Ranče', 'Cigančica, 'Mađarac i 'Todore', te igranje u troje u 'Logovacu' i  'Trojancu'", kazuje Vesović.

Posebna zahvalnost za uspješnost seminara Saveza upućena je predavačima, te sponzorima i projektnoj podršci od strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije