Pozornica

Otpor prema zaglupljivanju

Otpor prema zaglupljivanju
Otpor prema zaglupljivanju

BANJALUKA - Naš projekat "Jednu turu za kulturu" traje petnaestak dana i već smo uspjeli da organizujemo dvije predstave. Riječ je o monodramama u izvođenju dvojice studenata s Odsjeka za glumu Akademije umjetnosti u Banjaluci, kazao je Borivoj Obradović, u ime organizatora pomenutog projekta.

Akcija "Jednu turu za kulturu", koja je ovih dana zaživjela u banjalučkom Klubu studenata (KSB), kako navode organizatori (sadašnji i bivši studenti Univerziteta u Banajluci), samo je početak onoga što žele ponuditi kao alternativni sadržaj u vremenu šunda, rialiti programa i plasiranja pogrešnih vrijednosti.

Obradović navodi da su prezadovoljni dosadašnjim odzivom studenata i drugih mladih ljudi njihovim dešavanjima. Kako ih ni daljim sadržajima ne bi razočarali, već večeras u KSB-u gost javne tribune biće proslavljeni srpski režiser Boris Malagurski.

Projekat, koji će u narednom periodu realizovati večeri poezije i klasične muzike, te nastupe solo vokala koji će izvoditi svjetski poznate hitove, zasad realizuje svega nekoliko ljudi, među kojima najviše predanosti radu daje Dragan Đedović, student na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"Za 14. decembar smo dogovorili gostovanje klape 'Bili čiku'. To je grupa studenata koji su se proslavili na YouTubeu parodijom na nepismenost i nekulturu na društvenim mrežama i njihov istoimeni hit već ima preko dva miliona pregleda. Kontaktiramo i sa nekim ljudima iz svijeta književnosti", rekao je Obradović.

On napominje da ne smatra da Banjaluci nedostaje kvalitetnih sadržaja iz kulture, već da njihov projekat prije znači to da kulturnih događaja nikada ne može da bude dovoljno.

"Naša ideja je nastala na tome da studenti ne budu samo posmatrači, već da budu aktivni učesnici kulture i njene promocije. Ovo je naš način otpora prema zaglupljivanju i veličanju lažnih vrijednosti i ujedno podrška svima koji imaju talenta da ga pokažu. Zamislite statistiku koja kaže da studenti najmanje jednom sedmično prisustvuju nekom kulturnom događaju. To je naš cilj", rekao je on.

Organizatori se nadaju da će ovaj projekat trajati dok je u Banjaluci studenata i dok je KSB-a, kao i da će svaka naredna generacija ovome dodati svoj pečat i unaprijediti prvobitnu zamisao.

"Projekat se finansira od ulaznica, koje koštaju jednu KM, i od nešto skupljeg pića na taj dan. Veliku zahvalnost dugujemo Studentskom centru 'Nikola Tesla', koji nam je ustupio prostor i potrebnu opremu. Uostalom, kultura nikada nije ni bila skupa", zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije