Pozornica

Predstava "Istina" pozorišta "Jazavac" oduševila publiku

Predstava "Istina" pozorišta "Jazavac" oduševila publiku
Foto: Srna | Predstava "Istina" pozorišta "Jazavac" oduševila publiku

Predstava Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke oduševila je i nasmijala publiku u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pričom o ljubavnim prevarama između dva bračna para, najboljih prijatelja.

Predstavu, koja je odigrana sinoć, režirao je Željko Stjepanović, koji i igra u ovom pozorišnom komadu zajedno sa Ljubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić.

"Tekst komedije napisao je francuski mladi pisac Florijan Zeler i taj tekst mi se odmah dopao jer je dobro i nekako pametno napisan, a gledaoce vodi tokom čitave predstave da ne znaju šta će se dogoditi na kraju", rekao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, ta neizvjesnost i jeste ono najljepše što se dešava u ovoj intrigantnoj priči koja se bavi temom istine i laganja.

"Iako je naziv predstave 'Istina', ovaj komad se više bavi problemom laži i laganja između prijatelja. Današnje vrijeme je ionako puno laži, a malo ko govori istinu, pa tako jedan od junaka kaže da bi mnogo lakše bilo ako bi svi govorili istinu, a drugi mu odgovara da bi to zapravo bila propast", pojašnjava Stjepanović.

On je naveo da danas nije baš popularno govoriti istinu.

"Kad ljudi lažu, čini mi se kao da na sebe navlače neku lažnu masku, jer ne žele da se ogole i daju partneru onakvi kakvi jesu, sa svim svojim manama i vrlinama, plašeći se da ih oni neće prihvatiti, pa to laganje krene kao određeni odbrambeni mehanizam, što se sigurno na kraju ne može dobro završiti", rekao je Stjepanović.

On je istakao da je istina prvi preduslov za ljubav.

Stjepanović kaže da je publika u Istočnom Sarajevu, koja pomno prati programe 24. Festivala malih scena i monodrame, sinoć bila "peti partner" glumcima "Jazavca".

"Prema reakcijama publike, mnogi su se večeras prepoznali u situacijama kada svako od nas pokušava da se lažima opravda od svojih nedoličnih postupaka", naveo je Stjepanović.

Sinoć je odigrana i monodrama Isidore Bjelice "Šta ostaje poslije zanosa?", koja, u izvođenju Jelice Brestovac, govori o srpskoj kraljici Nataliji Obrenović.

"U monodrami se prikazuje život kraljice Natalije, ali nije to samo istorijska priča, jer će se u ovom višeslojnom komadu prepoznati svaka žena koja je osjetila šta znači biti prevaren, izdan, šta znači borba za dijete", rekao je Srni selektor Festivala Ljubo Božović.

Prethodno, u 17 časova promovisana je knjiga autora Šćepana Aleksića "Čekajući žutu vojsku", koja je dobitnik treće nagrade "Zlatna sova" za 2019. godinu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Aleksić je rekao da sve u ovom romanu polazi upravo od naslova, odnosno od proročanstva koje kaže da poslije svih vojski u Hercegovinu dolazi "žuta vojska" ili, kako Hercegovci i hercegovački proroci kažu, "žuti mravi".

"Roman `Čekajući žutu vojsku` jeste mala hronika Hercegovine i Bileće, odnosno jedna romaneskna istorija ovog dijela Republike Srpske u posljednjih 200 godina. Poslije svih vojski koje su došle u Bileću, u Hercegovinu, a bilo ih je mnogo i nijedna nije donijela dobro, dolazi `žuta vojska` za koju proročanstvo kaže da će donijeti boljitak u ovaj kraj", kaže Aleksić.

Predstava u režiji Irfana Mensura "Primadone", koju igraju glumice produkcije "Jugoart" iz Beograda Tanja Bošković i Rada Đuričin, biće odigrana večeras u takmičarskom dijelu 24. Festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije