Pozornica

Premijera opere "Tosca" u subotu na sceni Narodnog pozorišta

Premijera opere "Tosca" u subotu na sceni Narodnog pozorišta
Foto: Velja Hasanbegović | Premijera opere "Tosca" u subotu na sceni Narodnog pozorišta

Premijera opere "Tosca" reditelja Gorana Golovka, rađene prema djelu Đakoma Pučinija, a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića, biće izvedena u subotu, 22. oktobra, u 19.30, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Libreto su napisali Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza prema drami "Tosca" Viktorijena Sardua, a ova opera praizvedbu je imala u Rimu, u januaru daleke 1901. godine.

"Osuvremenjivanje opere se ne radi da samo sebi bude svrha, već da raznim scenskim znakovima, da ne kažem simbolima, nama govore o našem vremenu. Tako je i ova 'Tosca' zapravo jedna priča o političkoj opresiji i represiji i o jednoumlju koje melje sve ljudske osjećaje, a ponajviše ljubav, kao najveću misteriju i najveću ljepotu našega postojanja", ispričao je Golovko u intervjuu povodom premijere koji je ranije dao za "Nezavisne".

Kako je saopšteno iz Narodnog pozorišta Sarajevo, pred publikom će biti predstavljeno jedno od najvećih djela svjetske muzičke literature.

"Postaviti na pozornicu ovaj biser operne umjetnosti, za svaku teatarsku kuću je više nego izazovno. Univerzalnost libreta, na početku treće dekade 21. stoljeća postavlja pitanje: 'Šta klasična djela govore nama danas i ovdje?'"

"U režiji uvaženog gosta iz Splita Gorana Golovka i pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića gledaćemo uzbudljivu predstavu u kojoj nam stvarnost, kako globalna tako i regionalna i lokalna, nameće tematsku i idejnu slojevitost ove priče", rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

Uloge u "Tosci" će ostvariti: Hor Opere NPS, Katarina Kikić Marić, Dragana Radaković (Tosca), Amir Saračević, Stjepan Franetović (Mario Cavaradossi), Ivan Šarić, Davor Radić (Barun Scarpia), Denis Isaković, Nedim Bašić (Cesare Angelotti), Ivica Šarić, Siniša Markanović (Crkvenjak), Ileš Bečei (Spoletta), Josip Katavić (Ključar), Hana Salihović i Idna Muminović (Pastir).

Reprizu "Tosce" možete pogledati u ponedjeljak, 24. oktobra, u 19.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije