Pozornica

Večeras počinje festival "Zlatna vila"

Večeras počinje festival "Zlatna vila"
Foto: N.N. | Večeras počinje festival "Zlatna vila"

PRIJEDOR - U Prijedoru će večeras biti otvoren Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" koji će za sedam dana ugostiti sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Prve festivalske večeri publika će moći da pogleda predstavu "Šest lica traži autora" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba po tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića.

Osim večerašnje, u takmičarskoj konkurenciji su i predstave "Ravna ploča" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, kao i "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića.

U konkurenciji su i "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta iz Podgorice po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, te "Osama - kasaba u NJujorku" beogradskog Zvezdara teatra po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Osim takmičarskih, Narodno pozorište iz Beograda i Narodno pozorište iz Sombora revijalno će odigrati svoju koprodukciju "Frenki i DŽoni" po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić, dok će banjalučko Gradsko pozorište "Jazavac" u čast nagrađenih igrati predstavu "Bračni par/astos/" po tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Članovi žirija su Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Ivan Obrenov, koji je imenovan umjesto prvobitno najavljenog Slobodana Ćustića.

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Sponzor nagrade za najbolju predstavu Tvornica keksa "Mira" Prijedor, a nagrade publike kompanija "Arselor Mital Prijedor".

Publika će glasati svako veče nakon odigrane predstave na poleđini ulaznica ubacujući svoje preferencije u kutiju koja će se nalaziti u holu pozorišta.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je u 19.30 časova u holu Pozorišta Prijedor.      

                                                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije