Pozornica

"Ženidba" prištinskog pozorišta u Banjaluci, Prnjavoru, Laktašima i Gradišci

"Ženidba" prištinskog pozorišta u Banjaluci, Prnjavoru, Laktašima i Gradišci
Foto: Ustupljena fotografija | "Ženidba" Narodnog pozorišta Priština u Banjaluci, Prnjavoru, Laktašima i Gradišci

Predstava "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Milana Karadžića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) biće odigrana 15. aprila od 20 časova.

Ovaj komad biće odigran i Prnjavoru (16. april), Laktašima (17. april) i  Gradišci (18. april).

Gostovanje ovog pozorišta u Srpskoj povodom 75 godina Narodnog pozorišta Priština i pet godina Zadužbine za Kosovo i Metohiju, organizuje Srbsko sabranje "Baštionik", a na svakom igranju biće organizovano prikupljanje priloga za četiri porodice sa Kosova i Metohije.

Na ulazu u institucije u kojima budu igrane predstave biće postavljene kutije za donacije, te svako ko ima želju može da se odazove ovoj akciji.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj su najavljena gostovanja prisustvovali su predstavnici kulturnih institucija gradova domaćina: Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjeluke, Dalibor Đukić, direktor JU Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši, Dunja Piljagić, direktorica JU Centar za kulturu Prnjavor, Bojan Vujinović, gradski menadžer Gradiške i Predrag Adamović, predsjednik udruženja Srpskog sabranja "Baštionik" .

"Čini se da istorija ovog pozorišta, kao i svih institucija koje su vezane za svoju publiku i svoj narod, predstavlja i istoriju srpskog naroda i svega kroz šta je on prošao na Kosovu i Metohiji", rekao je Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština, najstarije, profesionalne ustanove kulture na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopšteno iz "Baštionika", predstava "Ženidba" je poklon ovog pozorišta sa Kosova i Metohije publici, braći i sestrama u Republici Srpskoj, a ulaz na sva četiri izvođenja je, po želji glumaca i svih članova ansambla, besplatan.

"Pozivamo vas da dođete na ovaj prvorazredni kulturni, ali i bratoljubivi događaj, da budete dio jednog zajedničkog dobrog djela i da na ovaj dar uzvratimo bratskom ljubavlju i uzdarjem. Dobrovoljne donacije za porodice Kosova i Metohije mogu biti uplaćene i na žiro-račun (sve informacije na kontakte 'Baštionika'), sa naznakom 'pomoć za porodice na KiM'. Takođe, sav prihod u aprilu ostvaren pozivom na broj 17766 biće upućen ovim porodicama", naveo je Predrag Adamović, predsjednik udruženja Srpsko sabranje "Baštionik".

Predstavnici kulturnih institucija su izjavili da ponosni su što će učestvovati u ovakvoj manifestaciji humanitarnog karaktera i na taj način dati svoj doprinos zajedničkom plemenitom cilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije