Pozornica

"Zlatna vila": Nagrada žirija Zagrepčanima, a publike Banjalučanima

"Zlatna vila": Nagrada žirija Zagrepčanima, a publike Banjalučanima
Foto: Srna | "Zlatna vila": Nagrada žirija Zagrepčanima, a publike Banjalučanima

PRIJEDOR- Najbolja predstava 14. Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila" po ocjeni žirija je "Šest likova traži autora" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, a, prema ocjeni publike, "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Oliver Frljić za "Šest likova traži autora", za najbolju glumicu Linda Begonja koja u toj predstavi igra pastorku, a Sandra Dekanić dobila je nagradu za najbolji kostim u toj predstavi.

Nagradu za najbljeg glumca ravnopravno dijele Lkubiša Savanović za ulogu Drage Ćuka u predstavi "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Andrija Kuzmanović za ulogu pripovjedača u predstavi "Osama - kasaba u Njujorku" Zvezdara teatera iz Beograda.

Osim nagrade publike i nagrade za najboljeg glumca, u Banjaluku su otišle i nagrade za najbolju scenografiju (Dragana Macan Purković) i za najboljeg mladog glumca )Danilo Kerkez za ulogu Bobe), kao i posebna nagrada za dramski tekst (Željko Stjepanović).

Zvezdara teatru iz Beograda, osim nagrade za najboljeg glumca, pripale su i nagrade za najbolju autorsku muziku (Dejan Pejović) i za najbolju mladu glumicu(Iva Ilinčić za ulogu Milice), kao i posebna nagrada za dramatizaciju teksta (Kosta Peševski i Darko Bajić).

U takmičarskom dijelu festivala učestvovali su i Bosansko narodno pozorište Zenica s predstavom "Ravna ploča" i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom "Čuvari tvog poštenja", a u revijalnom Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor sa duodramom "Frenki i Džoni", te Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke s komedijom "Bračni par/astos/" koja je večeras izvedena u čast nagrađenih i kojom je zatvoren ovaj sedmodnevni festival.

Selektor festivala je Marko Misirača, a članovi žirija Ivan Obrenov, Predrag Bjelošević i Gordana Gadžić. Sponzor nagrade za najbolju predstavu je Tvornica keksa "Mira" Prijedor, a sponzor nagrade publike kompanija "Arselor Mital Prijedor". Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival "Kočićeva srpska scena". Iako koncepcijski različit, novi festival nastavlja se na tradiciju prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv ovogodišnjeg festivala stoji i redni broj 14.

U Prijedoru će se održavati bijenalno, smjenjujući se sa Međunarodnim festivalom horova "Zlatna vila" koji se održava od 2001. godine. Oba festivala nose ime baštineći tradiciju Srpskog pravoslavnog društva "Vila" osnovanog u gradu na Sani 1885. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije