Ljubav i seks

Jutarnji seks doprinosi zdravlju i boljem raspoloženju

Jutarnji seks doprinosi zdravlju i boljem raspoloženju
Foto: N.N. | Jutarnji seks doprinosi zdravlju i boljem raspoloženju

​Muškarci ujutro imaju najvišu razinu testosterona i zato se nerijetko bude s erekcijom, pogotovo oni mlađi.

Većina će ih reći da voli jutarnji seks. Kod žena situacija s jutarnjim seksom nije toliko jednostavna i zavisiće o njihovom raspoloženju, a postoje žene koje generalno vole ”jutarnju gimnastiku” i one koje nisu ”jutarnji tipovi”.

Bez obzira u koju god kategoriju vi spadate dobro je da znate kako jutarnje vođenje ljubavi nije samo zabava nego da ima i pozitivno djelovanje na naše zdravlje. Evo razloga zbog kojih biste trebali naviti budilicu da vas probudi 10 minuta ranije.

Aerobni ljubavni trening

Jutarnji seks je idealan aerobni trening kojim u sat vremena sagorijevate 300 kalorija. Kada je vani ružno vrijeme, a vi želite obaviti aerobni trening možete trčanje zamijeniti seksom. Određene ”zahtjevnije” poze pomoći će vam da oblikujete razne mišiće na tijelu.

Seks i imunitet

Seksualna aktivnost jača imunitet. Istraživanja su pokazala da seks 2 ili 3 puta nedjeljno jača sposobnost organizma da se obrani, ali isto tako da seks 5 puta sedmično lagano slabi tu sposobnost. Iz toga zaključujemo da sa seksom ne treba pretjerivati. Zanimljivo, masturbacija ne utiče na imunitet.

Jutarnji seks i koncentracija?

Jedno drugo istraživanje koje se bavilo problemom manjka fokusa i koncentracije pokazalo je da jutarnji seks ima pozitivan uticaj na umne sposobnosti. On pomaže da donosimo bolje odluke, da brže razmišljamo i da na poslu budemo bolje fokusirani na rad.

Seks opušta i poboljšava raspoloženje

Osobe koje redovno upražnjavaju seks manje su podložne stresu. Seksualne radnje regulišu razinu hormona što nam pomaže da na stresne situacije bolje odreagujemo. Jutarnji seks zato je odličan uvod u dan u kojem očekujemo puno događanja. Nakon jutarnjeg seksa bićemo bolje raspoloženi i više ćemo se smijati.

Smanjivanje boli i jačanje mišića

Još neke od dobrobiti seksa su da njime možemo smanjiti bolove. Endorfin koji se izlučuje tokom seksa i nakon njega prirodan je analgetik. Tokom seksa oslobađa se i testosteron koji pomaže razvoj mišića.

Ima li jutarnji seks i neku manu?

Jutarnji seks donosi puno toga dobroga za vaše zdravlje i kvalitet života. Ipak, ima on i mane. Prva, nakon seksa muškarcima se ponekad spava, što je ujutro nezgodno. Druga, za ovo nam nije trebalo istraživanje da zaključimo, oni koji praktikuju jutarnji seks češće kasne na posao...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije