Ljubav i seks

Kako riješiti probleme u seksu

Kako riješiti probleme u seksu
Foto: N.N. | Kako riješiti probleme u seksu

Ne mora i ne može sve uvijek biti savršeno. Ako se prepoznajete u nekom od ovih problema, opustite se – to je potpuno normalno!

Zapeli ste u seks rutini

Kada ste tek počeli vezu, iskre su frcale na sve strane. Htjeli ste jedno drugo uvijek i svugdje, jako često i u svim mogućim pozama. Sada, nakon nekog vremena, imate osjećaj da je vaš seksualni život sve samo ne zanimljiv. I ovo je, vjerovali ili ne, sasvim normalno.

Mnogo parova u dugogodišnjim vezama zapadnu u seksualnu rutinu – tačno znate kada ćete se i gdje seksati u i kojoj pozi. OK, postoji šansa da bude u nekoj od čak nekoliko poza, ali jako dobro znate u kojima to. Parovi koji su dugo zajedno tačno znaju šta pali partnera i upravo iz tog razloga svaki put igraju na sigurno.

Rješenje: Podsjetite ga koliko je zabavno u seksu isprobati nešto novo – nabavite seksi rublje, dočekajte ga goli nasred kuhinje ili inicirajte neku neisprobanu pozu. Sigurni smo da će i on prihvatiti igru!

On se redovito precjenjuje

Ovaj se problem odnosi na sljedeću situaciju: vaš se partner svim silama trudi zadovoljiti vas, kad god razmjenjujete nježnosti i pritom ima nastup kao da je apsolutni kralj seksa čiji svaki potez pokreće talas uzdaha, orgazama i leptirića u stomaku. Ali uzdasi, orgazmi i leptirići izostaju jer on ipak nešto ili ništa ne čini kako treba.

Nemojte odmah pomisliti kako ste nesretnica koja je završila u vezi s preslatkim frajerom koji je grozan u krevetu. Vjerovatno je razlog samo taj što od prvog dana kada je s nečim krenuo kako ne treba, vi ste o tome šutjeli, a on je nastavio stvari obavljati na način koji je mislio da vam odgovara.

Rješenje: Razgovarajte s partnerom ili smislite mali zadatak da oboje morate precizno opisati 10 stvari/pokreta koji vas dovode do ludila i problema uskoro neće biti!

Vaš je libido veći od njegovog

Nisu rijetki muškarci kojima libido i nije jako visok, ali su rijetki oni koji će to i priznati. Mnogo žena koje imaju znatno viši libido od svojih partnera, mogle bi se zbog toga osjećati loše, plašiti se da partneru nisu dovoljno privlačne ili pomisliti da imaju problema s nimfomanijom.

Bez brige, niste nimfomanka i potpuno je normalno što često imate potrebu za seksom s vašim partneom. Isto tako, ne mora značiti da ga seksualno ne privlačite.

Savjet: Jednostavno vaš i njegov libido nisu na istom nivou i to je nešto što morate prihvatiti. Nikako to nemojte shvatati lično!

Njegov ponos ponekad zakazuje

Možda ste ponekad ostali u šoku zato što se njemu nije digao/nije mogao svršiti/svršio je prije nego je ušao u vas. Ovakve se teškoće mogu dogoditi i mladim muškarcima u najboljim godinama, a uzroci mogu biti i fizičke i psihičke prirode, iako su najčešće ovo drugo.

Ako se ovi problemi javljaju samo povremeno, zaista nemate razloga za brigu. Vaš partner je vjerovatno pod stresom ili samo ima neke druge, bitne stvari na pameti. Čak i loša ishrana, kao i nedostatak kondicije mogu rezultirati ovim problemima.

Rješenje: Ako se problem ipak ponavlja prečesto ili stalno, nije loša ideja da zajedno posjetite seks terapeuta.

(cosmopolitan.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije