Ljubav i seks

Koliko bi predigra idealno trebala trajati za oba spola

Koliko bi predigra idealno trebala trajati za oba spola
Foto: Pixabay | Koliko bi predigra idealno trebala trajati za oba spola
N.N.

Svi znamo koliko je predigra važna za povećanje uzbuđenja i zadovoljstva. A sada je istraživanje konačno otkrilo koliko ona zaista treba trajati između plahti.

Nije tajna da je predigra itekako važan korak u bilo kojoj zabavi, posebno za žene koje se oslanjaju na dodatnu stimulaciju koja im pomaže dostići orgazam.

Fokusiranje na uvertiru pojačaće uzbuđenje i poboljšati seksualni život. Stručnjaci za seks otkrili su koliko vremena predigra treba trajati kao i koliko ona obično traje.

"Za muškarce i žene, bilo koja vrsta predigre koja uključuje dodirivanje i pokazivanje zajedničke brižne intimnosti pomaže u oslobađanju oksitocina i drugih 'ljubavnih' hormona", objašnjava američki doktor Steve McGough, vanredni profesor kliničke seksologije i direktor istraživanja i razvoja u Women and Couples Wellnessu.

Ti hormoni poboljšavaju seksualno iskustvo, povećavaju intimnost i pomažu u smanjenju učinaka kortizola i drugih hormona stresa. Studija koja je proučavala vrijeme predigre između heteroseksualnih parova tvrdi da i muškarci i žene žele da predigra traje 18 minuta.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ona u prosjeku traje samo oko 11 minuta za žene i 13 minuta za muškarce.

Stručnjaci su otkrili načine na koji možete lako začiniti predigru - i lubrikant je na vrhu popisa. Podmazivanje je važno za klizanje ruku po tijelu. Bez toga, zadovoljavanje može biti neugodno, a za neke čak i bolno.

Takođe su se osvrnuli i na "nerazmjer u orgazmu". Fenomen poznat kao "nerazmjer u zadovoljstvu" odnosi se na razliku između toga koliko često muškarci i žene uživaju u seksu. Najrjeđe orgazam dožive hetero žene, samo 39%, dok heteroseksualni muškarci dožive orgazam 91%, prenosi Daily Star.

(24sata)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije