Ljubav i seks

Koliko se često seks za jednu noć razvije u ozbiljnu vezu?

Koliko se često seks za jednu noć razvije u ozbiljnu vezu?
Foto: Ilustracija | Koliko se često seks za jednu noć razvije u ozbiljnu vezu?
N.N.

U kafiću, klubu ili na zabavi upoznate pristojnu i baš privlačnu osobu. Počnete razgovarati, flertovati i osjećate snažnu seksualnu privlačnost. Nakon nekog vremena oboje počinjete tražiti izgovor da napustite društvo te otiđete do nekoga kući – odnosno, u krevet! Nakon toga se više nikada ne vidite. Tako ne treba biti…

Antropologinja dr Helen Fišer ispitala je u jednom istraživanju pet hiljada ljudi. Zadivljujući rezultat: 27 posto ispitanika priznalo je da su barem jednom doživjeli da se nakon seksa za jednu noć razvila ozbiljna veza.

To i nije potpuno iznenađujuće: samci žele od početka saznati sve moguće o potencijalnom životnom partneru. Možda to zvuči neromantično, ali i ta jedna noć je ispit…

Na sklad u spavaćoj sobi djeluju i hemijski procesi. Tijelo na vrhuncu ekstaze ispušta neurotransmiter dopamin, a stručnjaci smatraju da taj hormon sreće može dovesti do toga da nam onaj drugi zarobi srce.

Strast i ljubav su vrlo bliski

Do tog rezultata je došao i psiholog dr Džejms Pfaus iz Montreala i to u različitim istraživanjima. Otkrio je da se seksualna strast i osjećaj ljubavi nalaze jedno pored drugoga u mozgu. Ako se aktivira centar za nagradu i strast u mozgu za vrijeme seksa, uskoro ćemo htjeti još toga. Iz toga, u najboljem slučaju, nastaje duboka povezanost.

Šanse i rizici

Istraživanje Univerziteta Ajova otkrilo je da su veze koje su nastale nakon seksa za jednu noć takođe ispunjene – poput onih kod kojih se čeka na seks. Osim ispunjenog seksualnog života za partnerstvo su važna i zajednička očekivanja o budućnosti te zajedničke vrijednosti. Dakle, lični je ukus hoće li doći do seksa nakon prvog susreta ili tek kasnije.

Prije nego se strmoglavo upustite u seksualne avanture, pomislite na sljedeće: osoba nasuprot tvas možda ima više seksualnih kontakata. Dakle, obavezno koristite zaštitu. Takođe, budite svjesni da sve može ostati kod jednonoćnog seksa. Ruku na srce, kod takve pustolovine oboje očekuju tek dobar seks. Ako iz toga nastanu osjećaji, sretnoj budućnosti ništa ne stoji na putu.

(miss7.24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije