Ljubav i seks

Nauka kaže da postoje tri tipa ženskog orgazma: Da li ste doživjele vulkan?

Nauka kaže da postoje tri tipa ženskog orgazma: Da li ste doživjele vulkan?
Foto: Pixabay | Nauka kaže da postoje tri tipa ženskog orgazma: Da li ste doživjele vulkan?

Naučnici sa Karlovog univerziteta u Pragu otkrili su da ženski vrhunci dolaze u tri različite kategorije koje mogu identifikovati nivoe zadovoljstva.

Učesnici studije koju je vodio profesor Džejms Faus pratili su 54 žene koje su koristile vibrator sa blutut vezom, prikladnog naziva "Lavica", za masturbaciju i postizanje orgazma.

Seks igračka koristila je "biofeedback tehnologiju" i algoritam da prati vrhunce uzbuđenja i orgazma učesnica studije i otkrila je da su se mišići karličnog dna žene kontrahovali na različite načine, u zavisnosti od vrste orgazma koji su imali.

Vibrator je omogućio istraživačima da analiziraju jedinstvene unutrašnje mišićne kontrakcije žena tokom stimulacije i nakon njihovog vrhunca, a rezultati su zatim podijeljeni u tri različite kategorije: talas, lavina i vulkan.

Studija je otkrila je da je "talas" najčešći tip vrhunca koji su iskusile učesnice ovog istraživanja, pri čemu je njih 26 bilo podvrgnuto ovom tipu - koji se predstavlja kao kratak nalet karličnih kontrakcija.

U međuvremenu, 17 drugih volonterki je postiglo orgazam "lavina", dok je samo 11 osetilo kako varnice pršte na sve strane, kao tokom erupcije vulkana!

"Talas izgleda kao talasanje, odnosno kao uzastopne kontrakcije napetosti i oslobađanja pri orgazmu. Lavina se kreće kada je prisutna veća napetosti karličnog dna, sa kontrakcijama koje smanjuju napetost na dole tokom orgazma. Vulkan je odgovor na napetosti donjeg karličnog dna - eksplodira i oslobađa se tokom orgazma", objašnjava profesor Faus.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije