Ljubav i seks

Pratite nas na Google news

Parovi koji se češće ljube su sretniji

Parovi koji se češće ljube su sretniji
Foto: N.N. | Parovi koji se češće ljube su sretniji
N.N.

Parovi koji se češće ljube su sretniji od onih koji poljupcima ne pridaju mnogo značaja. Istraživanja pokazuju da ta vrsta nježnosti jača vezu i da je na duže staze čuva od gubitka strasti. Stručnjaci navode i drugu stranu priče.

Naime, tokom samo 60 sekundi ljubljenja sagori se 26 kalorija, a čak 1.560 ako se poljupci “oduže” do sat vremena. Zahvaljujući njima, koža lica dobija ljepši izgled, jer “upošljavaju” 34 mišića, pojačavajući tonus čineći nas mlađim i svježijim. 

Ali oni nisu samo u službi ljepote i vitkosti, već i općeg zdravlja.

Stručnjaci tvrde da ljubljenje jača imunitet, djeluje protivupalno, ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, otklanja stres, spriječava nastanak karijesa.

Endorfin, hormon koji se luči tokom dodira usana i jezika, djeluje i do 200 puta snažnije od morfijuma. To je odgovor na pitanje zašto se poslije ljubljenja osjećamo opuštenije i raspoloženije, oslobođeni bola, naročito glavobolje.

Međutim, francuski poljubac je u isti mah i prijetnja zdravlju, jer tokom njega može da se prenese 280 vrsta bakterija. Ako traje dugo, razmijeni se i do deset miliona. Mononukleoza je takođe moguća posljedica ljubljenja.

(Avaz)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije