Ljubav i seks

Pet mitova o seksu koje treba da zaboravite što prije

Pet mitova o seksu koje treba da zaboravite što prije
Foto: cottonbro/Pexels/Ilustracija | Pet mitova o seksu koje treba da zaboravite što prije
N.N.

Seksualnost i seks i i dalje su teme za koje se vežu mnoge predrasude i tabui.

Ipak, ovih pet mitova su posebno štetni i mnogi smatraju da je došlo vrijeme da ih jednom zauvijek raskrinkamo.

Vijekovima, seks je bio misterija o kojoj se rijetko javno govorilo. Srećom sada se o seksualnosti govori više nego ikada. Ipak, to i dalje ne znači da smo se riješili svih predrasuda, stereotipa i tabu tema koje se vežu za ovo delikatno područje ljudskog života

U nastavku vam donosimo pet mitova vezanih za seks, kojih bismo se svi trebali što prije osloboditi.

Gubljenje nevinosti

Nevinost predstavlja samo trenutno stanje u kojem osoba još uvek nije imala prvi seksualni odnos. Gubljenjem nevinosti ne gubimo dio sebe, već dobijamo novo iskustvo, stičemo nova znanja, vještine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom smo u vezi.

Kada prestanemo da svoja prva seksualna iskustva posmatramo kroz prizmu gubitka nevinosti i svoje čistoće svima će nam dugoročno biti bolje.

Seks tokom menstruacije je prirodna kontracepcija

Od neželjene trudnoće nismo sigurni ni u trenucima kada imamo menstruaciju. Rizik da žena zatrudni je veoma nizak, ali mnoge osobe mogu imati ovulaciju i tokom ciklusa. S obzirom na to da znamo da sperma može ostati u jajovodima i po nekoliko dana, time se povećava rizik da dođe do neželjene trudnoće.

Korištenjem kondoma obezbijedićete zaštitu kako od trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti, naročito tokom menstuacije.

Masturbacija je loša za zdravlje

O ovom mitu se već godinama unazad govori, pa bi do sada većina ljudi trebala da zna da je on zapravo neistinit. Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za imunitet i raspoloženje. Ona nas uči kako da se odnosimo prema spostvenom tijelu, kako da ga osluškujemo i bolje razumijemo.

Postoji samo vaginalni orgazam

Mnogi, nažalost, još uvek misle da je orgazam isključivo prouzrokovan penetracijom u vaginu i da je zapravo to jedini orgazam koji postoji. Nekim ženama je odličan i vole ga, ali drugima je lakše da dožive orgazam stimulišući klitoris. Ne postoji univerzalni recept za orgazam, svako tijelo i želja su individualni. Do orgazma se najlakše može doći slušanjem sebe, odnosno partnera, piše Žena.hr.

Seks loše utiče na sportske rezultate

Godinama se vrhunskim sportistima i sportistikinjama zabranjivao seks prije važnih događaja i izazova, ali nauka do sada nije pronašla vezu između seksa i lošijih sportskih rezultata. Ako je osoba pod velikim stresom prije važnog događaja, seks joj može pomoći da se opusti i odmori. Ipak, postoje i oni kod kojih napetost predstavlja blokadu, pa nemaju želju da za seksom u tim danima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije