Ljubav i seks

Pratite nas na Google news

Pet najvećih stvari koje svaki brak dovodi u iskušenje

Pet najvećih stvari koje svaki brak dovodi u iskušenje
Foto: N.N. | Pet najvećih stvari koje svaki brak dovodi u iskušenje
N.N.

U braku partneri se suočavaju sa mnogim situacijama koje vrlo često mogu staviti na kušnju sve ono što su godinama gradili. Pravo zajedništvo vidi se tek tokom teških razdoblja kao što su bolesti, neplodnost ili pak prevara. Tek se tu vidi koliko su se parovi spremni žrtvovati i pridržavaju li se onoga ‘u dobru i u zlu’.

Neplodnost

Neplodnost može biti veliko breme za par i unijeti pravi razdor u brak. Partneri se mogu međusobno optuživati da se jedno od njih dovoljno ne trudi, ne želi posjetiti doktore i prevazići svoj sram. Najvažnije je porazgovarati o opcijama, odlučiti kojim putem krenuti i biti sigurni da ste 100 posto u tome. Ako se samo jedno od vas trudi, partner bi mogao biti jako razočaran. Također, postoji mogućnost da će onaj koji ne može imati djecu osjećati krivicu zbog toga i još se više povući u sebe. U tim trenucima je važno biti jedno drugome podrška, a sebičnost ostaviti sa strane.

Prevara

Nevjera ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najprije treba postaviti pitanje zaslužuje li preljubnik oprost, a potom i drugu priliku. Ako ste odlučili oprostiti, trebate znati da je vaša stara veza mrtva. Stoga treba krenuti ispočetka. Ta veza možda neće imati jednako povjerenje kao prva, ali bit će znak da vas ništa ne može rastaviti.  Također, ako je partner već odlučio oprostiti prevaru, onda je ne bi trebao više ni spominjati, naročito ne u društvu. Sarkastične primjedbe i komentari o prošlosti uništit će brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak.

Rođenje djeteta

Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta su istovremeno i čudesni i teški. Nedostatak sna i sumnja u sve što radite izazivaju nervozu, pa su svađe sve češće. Pokušajte s partnerom ravnopravno podijeliti brigu oko djeteta, tako da sami ne podnosite sav teret. To će smanjiti stres i još vas dublje povezati.

Teška bolest

Bolest itekako mijenja dinamiku odnosa, takva situacija učinit će sve prethodne svađe nevažnima. Najvažnije je pružiti jedno drugome potporu i u takvim se trenucima još više posvetiti vezi. Neka ona postane utočište koje će vam pomoći da smognete snagu i nastavite dalje

Otkaz

Financijska kriza pravi je teret za brak, a manjak osnovnih sredstava za život može ljude natjerati da se međusobno okrivljuju za otkaz, loše investicije ili nepromišljeno trošenje. Takva situacija mijenja dosadašnji stil života, izaziva stres i pogađa cijelu porodicu. Treba joj pristupiti hladne glave i zajedno odlučiti koji je vaš sljedeći korak.

(Ljepota&zdravlje)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije