Ljubav i seks

Sekta u kojoj tjeraju muževe da drže supruge dok ih drugi siluju

Sekta u kojoj tjeraju muževe da drže supruge dok ih drugi siluju
Foto: Ilustracija | Sekta u kojoj tjeraju muževe da drže supruge dok ih drugi siluju

Poligamistička mormonska sekta čiji vođa je bio bivši osuđenik za silovanje djece zabranjivao je svojim muškim pripadnicima da postanu očevi.

Umjesto toga, prisilio ih je da gledaju kako im žene siluju oni koje je nazivao "nosiocima sjemena" - članovima njegove crkve s "vrijednom krvi".

Fundamentalistička crkva Isusa Hrista i posljednjih svetaca (FLDS) pod vođstvom Voren Džefs odražavala je obrede "ritualnog razmožavanja" nakon što je zabranila supružnicima da se međusobno dodiruju, stoji u sudskim dokumentima i izvještajima privatnog istražioca.

Sem Brover, privatni istražilac koji je napisao knjigu "Prorokov plijen", koja je kasnije pretvorena u dokumentarac, kaže je pravilo "bez kontakta" bilo strogo obvezujuće, a par čak nije smio ni da se rukuje, a kamoli zagrli ili seksa, piše CNN.

Isprani mozgovi slijede silovatelja

Sud u teksaškom San Anhelu proglasio ga je krivim za silovanje djevojčica - jer je curice stare između 12 i 14 godina proglašavao svojim nevjestama, a potom ih je brutalno seksualno zlostavljao. Na kraju suđenja, taj monstrum je dobio doživotnu kaznu plus 20 godina, a 2008. godine su vlasti upale na njegov ranč i spasile čak 460 djece s imanja, uključujući i majke mlađe od 18 godina.

Ali, to Džefsa nije spriječilo da i iza rešetaka uspostavi kontrolu i vješto manipuliše bolesnom zajednicom s čak 8.000 pratilaca.

"On je na puno načina jači sada kad je zatvoren, a svako ko misli da to nije tako se vara", zaključio je repoter Majk Votkis koji je posjetio zajednicu godinu dana nakon hapšenja Džefsa.

FLDS-i, radikalna mormonska krila koja zastupaju poligamiju, od crkve su se odvojili prije više od 100 godina, a svoje zajednice navodno imaju u više gradova širom Amerike.

16 muškaraca očevi svoj djeci rođenoj u kultu

Šarlin Džefs, Vorenova sestra koja se odrekla svake veze s njim, opisala je ulogu onih s "dostojnim sjemenom", kao i ritualne obrede silovanja za vrijeme svjedočenja na sudu za starateljstvo .

"Crkvene starješine odabiru ko je taj nosilac sjemena, odnosno ko ima uglednu krvnu lozu. Dužnost supruga je da drži njene ruke dok nosilac sjemena širi svoje sjeme. Laički rečeno, od muža se zahtijeva da bude u istoj sobi i pridržava svoju ženu za ruke kako se ne bi otimala, dok je siluje jedan ili više muškaraca", napisala je u pismenoj izjavi sudu.

Tako su, od zabrane dodirivanja, ukupno samo 16 muškaraca, od kojih je jedan Džefs, očevi svakom djetetu u zajednici.

Džefs je bio taj koji je odlučivao gdje će ljudi da žive, šta će da rade i s kim će da stupaju u brak.

Ali, ta poligamija nije bila i stvarna stvar, budući da su muževima i ženama bili zabranjeni kontakti.

Djeca iz kulta ne znaju ko je Djed Mraz ili šta je AIDS

Djeca unutar kulta od mladosti su prisiljena na rad, a nikakvo obrazovanje im nije omogućeno, jedino ono koje je vezano za posao koji obavljaju.

Djecu u školi tako uče da je Džefs bio predsjednik SAD-a te da je Bog odveo Nila Armstronga dalje od Mjeseca tokom leta Apolla 11, piše "Daily Mail".

Nakon što je odbjeglim djevojkama iz kulta ispitivano opšte znanje, reporteri ABC-a su otkrili da one nikada nisu čule za Ronalda Regana, Djeda Mraza ili šta je to AIDS.

Žene su uvijek prekrivene od članaka do vrata i u zajednici ih uče da su njihova tijela "sveta" te da moraju da budu skromne.

Osim toga, zabranjeno im je da šišaju kosu jer se vjeruje da će s njom prati noge muškaraca na nebu.

Sve žive u poligamnim brakovima u kojima svaki muškarac ima po tri "sestrinjske žene".

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije