Ljubav i seks

Šta muškarci treba da rade da imaju duži seks

Šta muškarci treba da rade da imaju duži seks
Foto: Pexel | Šta muškarci treba da rade da imaju duži seks
N.N.

Turski istraživači pozabavili su se temom povezanosti fizičke aktivnosti i seksualnog performansa. Uporedili su muškarce koji vježbaju, trče ili dižu tegove 40 minuta svaki dan i one koji hodaju manje od pola sata dnevno.

Zaključili su, što je bilo i za očekivati, da oni aktivni mogu duže voditi ljubav, i to gotovo dvostruko duže od neaktivnih.

Seks kod sportskih tipova prosječno je trajao pet i po minuta, a kod manje aktivnih tri minute. Takođe, otkrili su da je preuranjena ejakulacija češća kod neaktivnih muškaraca sklonih sjedalačkom načinu života.

"Može se pretpostaviti da redovita tjelesna aktivnost može biti učinkovita na putu do kvalitetnijeg seksualnog života", pojasnio je voditelj istraživanja dr. Yildiray Yildiz iz Bolnice za obuku i istraživanje u Ankari, prenosi Daily Mail.

U istraživanju je učestvovalo skoro 250 muškaraca, podijeljenih u dvije skupine - zavisi koliko su skloni vježbanju. Svi su bili u dobi između 18 i 45 godina.

Istraživači su šest mjeseci pratili njihov seksualni život i uspoređivali podatke. Naime, učesnici i njihove partnerke koristili su štopericu - palili su je na početku odnosa, zaustavljali na kraju i bilježili brojke. Računalo se od penetracije do ejakulacije.

Uz to, naučnici su pitali muškarce, šta misle, koliko su njihove partnerke bile zadovoljne nakon seksa.

U grupi muškaraca koji redovno vježbaju 76 posto bilo je uvjereno da su zadovoljili partnerke, da su bile potpuno zadovoljne. Na isto pitanje pozitivno je odgovorilo 56 posto učesnika iz manje aktivne grupe.

Muškarci iz aktivne grupe mogli su voditi ljubav između dvije i 25 minuta, a ovi drugi od 20 sekundi do sedam minuta i 50 sekundi.

Međunarodno društvo za seksualnu medicinu (ISSM) preranom ejakulacijom smatra onu koja se dogodi unutar jedne minute od penetracije.

Istraživači iz Istraživačkog instituta New England u Massachusettsu u SAD-u su 2000. godine utvrdili su da muškarci, koji su dnevno aktivni toliko da time potroše manje od 200 kalorija, češće imaju problema s erektilnom disfunkcijom.

Rizik od poremećaja erekcije navodno se smanjuje za 70 posto kod onih koji povećaju redovnu tjelesnu aktivnost u svakodnevnom životu.

Vježba protiv preuranjene ejakulacije

Radi se o vježbi za mišiće koji se nalaze u zdjelici, a može vam pomoći da duže vodite ljubav. Vježbajte svaki dan, a prvi rezultati bi se trebali vidjeti za tri mjeseca.

(24 sata)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije