Ljubav i seks

Šta pisati i očekivati, a šta ne? Mali vodič za dopisivanje na početku veze

Šta pisati i očekivati, a šta ne? Mali vodič za dopisivanje na početku veze
Foto: N.N. | Šta pisati i očekivati, a šta ne? Mali vodič za dopisivanje na početku veze

Upravo ste upoznali nekoga i osjetili da među vama postoji hemija, a onda ste osjetili i potrebu za slanjem neke simpatične poruke? Ali što ako na poruku ne dobijete brzi odgovor? Hoćete li se zbog toga osjećati neprijatno, povrijeđeno, tužno...? S druge strane, šta ako dobijete odgovor, ali on ne bude u skladu s vašim očekivanjima? Hoćete li se i tada loše osjećati?

Ako se na početku nove veze nađemo u situaciji u kojoj pošaljemo poruku, ali ne dobijemo odgovor ili odgovor koji dobijemo ne bude u skladu s našim očekivanjima, vrlo se lako možemo zarobiti u razmišljanju o tome zašto nismo dobili odgovor ili šta kratki odgovor koji smo dobili znači. U takvim situacijama mnoge osobe znaju da se osjete odbačeno iako za tako nešto u stvarnosti nema potrebe, piše Zadovoljna.hr.

Naime, kada se dopisujemo s osobom koju još uvijek ne poznajemo dobro, lako donosimo zaključke koji ne odgovaraju istini. Razlog je u tome što poruke koje šalje druga strana interpretiramo na temelju sopstvenih emocija i očekivanja pa je vjerovatnoća da porukama namećemo pogrešan ton vrlo velika.

Pogrešno tumačenje poruka može na samom početku uništiti odnos koji možda ima potencijala. Da se to ne bi dogodilo, u nastavku pročitajte mali vodič o tome šta raditi, a šta ne prilikom dopisivanja s novom osobom u vašem životu.

ŠTA ČINITI

1. Na početku pišite kratko i jednostavno

Ako ste osoba koja piše duge poruke i ulaže puno energije u ono što šalje, imajte na umu da drugoj strani možda neće biti prijatno da komunicira o bilo kakvim osjećanjima tokom početnog dopisivanja. U ranim fazama dopisivanja najsigurnije je slati praktične poruke kojima ćete reći ono potrebno, ali nećete pretjerati.

2. Ne postavljajte prevelika očekivanja

Djelujte pod pretpostavkom da čak i odgovor od nekoliko riječi na vašu poruku ne predstavlja odraz osjećaja druge strane, nego je to samo potvrda da je vaše poruka primljena.

Također imajte na umu i da ćete biti ranjiviji ako postavite prevelika očekivanja o tome kako bi odgovori suprotne strane trebalo da izgledaju, kao i da osobu s kojom ste tek počeli da se dopisujete ne poznajete dovoljno dobro pa ne znate kako funkcioniše u svetu poruka.

3. Nazovite

Ponekad je poziv bolji potez od razbijanja glave porukama, njihovim sadržajem i analiziranjem odgovora. Za razliku od poruka, na ovaj način osoba s druge strane čuće vaš glas i vi njen pa ćete čuti i ton glasa i osjetiti raspoloženje osobe dok razgovara s vama, što će vam pružiti puno pouzdanije informacije o tome kako se osjeća.

ŠTA NE ČINITI

1. Ne zamarajte se vremenom

Nemojte se zamarati time koliko vremena drugoj strani treba za odgovor. To što vi šaljete poruke osobi koja vam se sviđa ne znači da ona mora djelovati u skladu s vašim rasporedom. Uostalom, postoji cijeli niz razloga zbog kojih vam osoba ne odgovara u najkraćem mogućem roku - možda joj je isključen zvuk ili mobilni, možda radi, možda spava, možda se tušira... Budući da nikad ne možete sa sigurnošću znati zašto odgovor "kasni", najbolje je da ne pokušavate da analizirate izostanak brze reakcije jer će to samo pridonijeti vašoj bespotrebnoj anksiozosti.

2. Ne šaljite previše ličnih informacija prerano

Kada u vaš život uđe nova osoba, podsjetite se da još uvijek ne znate sve o njoj o njoj, pa tako ne znate ni koliko joj je prijatno da dijeli lične informacije i osjećaje na samom početku veze, posebno u porukama.

Isto to ta osoba ne zna o vama, a poruke lako mogu postati podložne pogrešnom tumačenju. Dijeljenje previše ličnih detalja, posebno na početku veze, previše je složeno za dopisivanje. Takve razgovore obavljajte uživo.

3. Provokativne poruke čuvajte za kasnije

Pokušajte na samom početku veze izbjegnete slanje previše provokativnih poruka. Kada jednom napravite taj korak, nema povratka, zato poruke i fotografije provokativnog sadržaja čuvajte za one dane kada se ipak malo bolje upoznate.

4. Ne očekujte uvek nešto zauzvrat

Ako pošaljete poruku i odmah očekujete odgovor, možda ćete sabotirati vezu jer ćete u svojoj glavi postaviti očekivanja da vam druga osoba odgovori na određeni način i u određeno vreme. Ako osobi, recimo, pošaljete poruku "stalno razmišljam o tebi", nemojte odmah zamišljati kako vam odgovaraju isto, nego ih zamislite kako se smješkaju dok čitaju vašu poruku. Odsutstvo odgovora ne znači obavezno da druga osoba ne cijeni ono što ste napisali.

5. Ne brzajte s odbacivanjem

Ako ste osobi poslali poruku u kojoj ste pokazali interes da je opet vidite, ali vam ona ne odgovara ili se odgovor koji ste dobili ne podudara s onim što ste vi izrazili, ne srljajte prema najgorem scenariju. Zapamtite da ste tek na početku i da još ne poznajete stil komuniciranja te osobe - možda ona poruke ne voli ili ih ne koristi za prenošenje emocija.

Pa da sumiramo, mnogi na početku odnosa koriste poruke kako bi se bolje povezali, međutim, kada dopisivanje ne ide onako kako smo očekivali, često se dogodi pogrešno tumačenje poruka, što onemogućuje razvoj veze.  Zato na početku veze krenite s kratkim i jednostavnim porukama, a kada osobu upoznate i shvatite na koji način funkcioniše, pišite sve što vam srce zaželi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije