Ljubav i seks

Trik od šest sekundi: Tako obično, a spasonosno za brak ili vezu

Trik od šest sekundi: Tako obično, a spasonosno za brak ili vezu
Foto: N.N. | Trik od šest sekundi: Tako obično, a spasonosno za brak ili vezu

Na veoma lak način napravite sebi "privremenu oazu“ tokom užurbanog dana koja može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze

Svi parovi s vremena na vrijeme naiđu na poteškoće kada su u pitanju intimnost i seksualni odnosi. Ponekad su razlog svakodnevne obaveze, briga oko djece, a ponekad mogu jednostavno da upadnu u kolotečinu. Međutim, postoji jednostavno pravilo koje bi moglo to da spriječi. Istraživanja su pokazala da ljubljenje samo šest sekundi na dan može održati strasti u vašem braku ili vezi.

Parovi često zapostavljaju ljubljenje i više ga koriste kao oblik pozdravljanja svoje druge polovine, a ono može da bude ključ svega.

Dr. Džon Gotman, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Vašington i autor poznate knjige za samopomoć „Sedam principa za uspješan brak“, naglašava da bi se parovi trebalo da se ljube dovoljno dugo da se stvori osjećaj romantike. Njegova teorija je da poljubac od šest sekundi djeluje kao „privremena oaza“ tokom užurbanog dana i može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze.

"Nemojte izlaziti iz kuće bez poljupca koji traje barem šest sekundi, a kad se ponovo vidite na kraju radnog dana, pozdravite supružnika opet takvim poljupcem, kako biste stvorili prelaz pun ljubavi u zajedništvo", objasnio je dr Gotman.

Iako se nekima ovo može činiti pomalo nevjerovatnim, savjeti dr Gotmana zapravo dolaze s nekim naučnim dokazima. Očigledno, ljubljenje snižava nivo kortizola (hormona stresa) i povećava oksitocin (hormon vezivanja) kao i dopamin (hormon sreće).

Antropološkinja Helen Fišer takođe tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja libida, što se nikada ne može smatrati lošom stvari, prenose Vijesti.me.

Prema dr Gotmanu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sljedeće načine:

Pomaže u jačanju povezanosti

Podstiče fizičke dodire

Može pomoći u razvijanju naklonosti

Partneri više cijene jedno drugo

Ako stvari budu dobre, možete nastaviti s druženjem u spavaćoj sobi

Može biti vrlo umirujuće

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije