Ljubav i seks

U kojim godinama su žene, a u kojim muškarci najraspoloženiji za seks?

U kojim godinama su žene, a u kojim muškarci najraspoloženiji za seks?
Foto: Pexels/Ilustracija | U kojim godinama su žene, a u kojim muškarci najraspoloženiji za seks?

Jeste li čuli za pojam seksualni vrhunac? Iako na prvu zvuči kao da govorimo o orgazmu, ovaj se pojam ipak odnosi na životni period kad imamo najviše interesa za seks, kad nam je najugodniji i kad najviše o njemu razmišljamo.

Iako nam je logično zaključiti da seksualni vrhunac doživljavamo u mladim danima, istraživanja su pokazala da je to daleko od istine. Knjige poznatog istraživača Alfreda Kinseya, govore nam mnoge zanimljivosti o ovoj temi.

Na primjer, pogrešno je vjerovati da je naš seksualni nagon najjači za vrijeme puberteta ili adolescentskog perioda, a još je zanimljivija činjenica da muškarci i žene vrhunac svog seksualnog nagona doživljavaju u različitim periodima života.

Kinsey je u jednom od svojih istraživanja upitao muškarce i žene u kojim su godinama doživljavali najbolji seks, kad su u njemu najviše uživali i kad su doživljavali najviše orgazama.

Statistika je pokazala da su muškarci u seksu najviše uživali u 17. i 18. godini svog života, dok je kod žena to bilo dosta kasnije.

Žene, naime, seksualni vrhunac dožive tek u srednjim 30-im godinama, a glavni je razlog zadovoljstvo samom sobom.

Kad žena dođe u određene godine i pronađe sebe, postane zadovoljnija u svome tijelu, a samim time i opuštenija. Nije više opterećena izgledom, bira poze koje su joj udobne i ugodne, a ne one u kojima izgleda privlačno. Takođe, žena tada zna šta želi i nije joj to problem reći.

Istraživači su žene u 30-ima opisali kao žene sa seksualnim iskustvom, misleći pri tome na iskustvo u poznavanju svojih želja i potreba, a ne na broj muškaraca s kojima su imale seksualne odnose.

Kad govorimo o muškom seksualnom iskustvu, to obično bude u kontekstu broja žena s kojima su spavali i svih taktika i strategija koja su naučili za vrijeme svog seksualnog života. Dakle, kroz godine žene uče o sebi, a muškarci o ženama. I to je savršen recept za dobar seks u kasnijem životnom periodu.

Mlađe djevojke, s druge strane, nisu vješte u komuniciranju svojih želja i potreba s partnerom, a nezadovoljstvo svojim tijelom najviše utiče na njihov seksualni život. Primjerice, u jednom istraživanju je čak 30 posto djevojaka priznalo da tokom seksa pokušavaju sakriti stomak pa su istraživači lako mogli pronaći poveznicu između dobrog seksa i samopouzdanja.

Isto istraživanje je pokazalo da žene između 27 i 45 godina imaju najčešće seksualne odnose. Žene u tom periodu života najčešće i rađaju djecu, a trudnoća može uticati na hormone i seks učiniti boljim ili gorim.

U većini slučajeva libido poraste nakon trudnoće pa je i to jedan od razloga zašto je ženama seks ugodniji nego mladim djevojkama. Žene imaju povećan seksualni nagon sve do menopauze, kad nivo estrogena pada, a libido se smanjuje.

Muškarcima se, s druge strane, libido ne smanjuje u zlatnom periodu njihovog života. Na njihov seksualni nagon u 50-im godinama utiču stres na poslu, finansijski stres i zdravstveni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije