Ljubav i seks

Pratite nas na Google news

Varate li na mikronivou?

Varate li na mikronivou?
Foto: N.N. | Varate li na mikronivou?
N.N.

Ako ste u vezi možda ni ne shvatate da svog patnera najvjerovatnije varate - svaki dan.

A možda i da vaš partner vara vas. Iako vam tako nešto nije ni na kraj pameti, uz novi pojam u ljubavnim vezama, a to je mikrovaranje, preljubu ste izloženi, bilo da ste glavni ili sporedni glumac.

Mikrovaranje je pojam za sve profinjene načine na koje možete biti nevjerni, a pritom s nekim ko vam se očito sviđa, ne razmjenjujete tjelesne tečnosti ili tepanje u kasne noćne sati, poslije strastvenog seksa.

Mikrovaranje je niz naizgled malih radnji koje ukazuju da je čovjek emocionalno ili fizički koncentrisan na nekoga izvan svoje veze - kaže stručnjak za druženje Melanie Schilling za HuffPost Australia.

Šta je zapravo mikrovaranje?

Odgovorite na ova pitanja i saznajte da li ste mu izloženi.

Trudite li se uvijek izgledati lijepo ako znate da ćete naići na određenu osobu?

Jeste li ikada poslali bivšoj ljubavi poruku podsjećajući je na lijepo vrijeme koje ste proveli zajedno?

Imate li s nekim interne šale ili međusobno dajete nadimke?

Po stručnjacima, ako ste odgovoritili potvrdno, sve je to - mikrovaranje.

Naravno da to nije sve jer se popis "nježnosti" nastavlja. Iako se ispočetka to dopisivanje i tepanje čini bezazlenim, jednom kada nekome posvetite pažnju, a taj neko nije vaš partner, brzo možete iz emocionalne afere, koja se obično ne zaustavlja, preći u fizički odnos. Ipak treba imati na umu da ako ste u ozbiljnoj vezi, ili braku, odnosno posvećeni odnosu, to ne znači da ste lišeni svih emocija. Uvijek ćete biti privlačni drugim ljudima, isto kao što će drugi privlačiti i vas, ali to koketiranje je prirodno i bezazlen "flert" ne mora ugroziti vaš odnos.

Kako ćete shvatiti ako ste prešli granicu?

Dobar način da shvatite jeste li prešli granicu je da razmislite kako biste se osjećali kada bi i vaš partner radio istu stvar. Svaki put kad ćete poslati zavodljivu poruku nekome ko nije vaš partner, zamislite svog partnera kako to čita.

Dogovarate se za piće nakon posla? Zamislite da vaš partner stoji pored vas i sluša cijeli razgovor. Ako se vaš partner ne bi slagao s onim što pišete ili govorite - nemojte to raditi.

Šta kad pređete crtu?

Ako u nekom trenu shvatite da nešto skrivate od partnera, to je znak za uzbunu. Jednostavno, prestanite to raditi. Takođe, bilo kakvo mikrovaranje, bez obzira na to koliko bilo bezopasno, s bivšim partnerom ili čak i simpatijom iz prošlosti, nije u redu. Jer, ako ste s nekim imali romantičnu istoriju, to više nije mikrovaranje. To je preljub i definitivno nije u redu prema vašem sadašnjem parteru.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije